Region

Srbija: Zbog poplava vanredno stanje u tri grada i 13 opština

Pripadnici Sektora za vanredne situacije, MUP-a i Vojske Srbije, do sada su evakuisali 170 osoba sa ovih teritorija, a poplavljeno je 710 domaćinstava

Poplave, Srbija - Tntportal.ba

Zbog obilnih padavina i izlivanja vodotokova, u Srbiji je proglašena vanredna situacija u tri grada i 13 opština, gradovima Čačku, Novom Pazaru i Kraljevu, opštinama Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu, Rači, Trsteniku te na delu teritorije opština Kosjerić, Prijepolje i Nova Varoš, javlja Anadolu Agency.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije, MUP-a i Vojske Srbije, do sada su evakuisali 170 osoba sa ovih teritorija, a poplavljeno je 710 domaćinstava.

U opštini Ljig, voda iz korita reke izlila se u nekoliko sela i poplavila poljoprivredne površine oko 900 hektara.
Na teritoriji opštine Ub, ponovo se aktiviralo klizište na mestu Đurđevića strana, pa su u prekidu putni pravci u tri sela. Vodosnabdevanje u dva sela je otežano i vrši se iz cisterni, dok je u tri sela došlo do porasta nivoa vode u bunarima, pa se stanovnici snabdevaju flaširanom vodom.

U Novom Pazaru je normalizovano snabdevanje strujom, osim na potezu Bele Vode – Janča, gde struju za sada nema oko 800 domaćinstava i oko 1.000 domaćinstava na seoskom području. Vodena bujica odnela je tri pešačka mosta i jedan u izgradnji, evidentirano je 15 klizišta, brani se 90 objekata, ugroženo je više desetina kilometara lokalne putne infrastrukture, poplavljeno između deset i dvadeset hektara zemljišta.

Evakuisano je 18 osoba i oni su smešteni u hotele u Novom Pazaru, a Crveni krst je obezbedio 15 sušilica i određenu količinu hrane, higijenskih paketa i sredstava za dezinfekciju koja će biti podeljena na poplavljenom području.

Na teritoriji Kraljeva vodostaji reka su u opadanju, a na ušću reka, Ibar preseca otok reke Zapadne Morave i usporava oticanje i povlačenje vode sa ugroženih područja. Radi se na utvrđivanju nasipa na reci Zapadnoj Moravi u mestu Grdica.

U Čačku, nivo reke Čemernice je opao za šest metara i voda se povukla u korito. Svi putni pravci su prohodni, osim putnog pravca Čačak-Guča. Za saobraćaj je zatvoren železnički saobraćaj na relaciji Čačak-Požega.

Vodostaj reke Bjelice u Lučanima je u opadanju, a putevi preko Pilatovića i ulica Dragiše Mišovića u Guči, su još uvek zatvoreni za saobraćaj. Bez struje je oko 60 domaćinstava, dok su domaćinstva u selu Dljin pod vodom i još uvek im je nemoguće prići.

Na teritoriji Užica, na području Lužničke doline, usled plavljenja reke Lužnice poplavljeno je 520 hektara povrtlarske kulture – malina, jagoda, pšenice i kukuruza. Nizvodno od Sevojna, usled plavljenja Đetinje pod vodom je1.500 hektara šargarepe, pšenice, kukuruza, povrtlarske kulture, maline, jagode. Na ostalim područjima pod vodom je još 120 hektara zemlje zasejane pšenicom, malinama, povrćem, kao i 300 hektara zemljišta zasejanog drugim poljoprivrednim kulturama.

Na teritoriji opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš bez napajanje električnom energijom je 2.540 potrošača.
Vodostaj reke Save kod Šapca je za 8 centimetara viši od jutros izmerenog. Na sektoru Šabac-Badovinci uvedena je vanredna odbrana od poplava.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh