Region

Beograd: Žene u crnom obilježile 24 godine od početka rata u BiH

Članice nevladine organizacije Žene u crnom, organizovale su danas, povodom 24 godine od početka rata u Bosni i Hercegovini, u centru Beograda, uličnu mirovnu akciju, kako bi izrazile najdublju solidarnost i saosećanje sa žrtvama „nemilosrdne agresije vojske Republike Srpske uz celokupnu finansijsku, logističku i svaku drugu pomoć zvaničnog Beograda, a koja za posledicu ima nebrojene zločine na prostoru BiH“, javlja Anadolu Agency.

No image - Haber.ba

Na Knez Mihailovoj ulici, u okviru akcije, aktivistinje NVO Žene u crnom su istakle transparente na kojima su podsetile na neka od mesta u BiH, gde su zločini izvršeni nad sva tri naroda: Sarajevo – opsada grada, granatiranje i ubijanje civila, Brčko, Bijeljina, Prijedor – ubijanje i proterivanje Bošnjaka i Hrvata, Zvornik, Foča i Višegrad – ubijanje i proterivanje Bošnjaka, Mostar – ubijanje i proterivanje Bošnjaka i Srba, Čelebići (Konjic) – logor za Srbe, Srebrenica – genocid nad Bošnjacima, Ahmići, Sušica – ubijanje i proterivanje Bošnjaka, Omarska – logor za Bošnjake, Dretelj – logor za Bošnjake i Srbe.

U izjavi novinarima, koordinatorka Žena u crnom Staša Zajović istakla je i drugi današnji povod za performans, a to je nezadovoljstvo poslednjim presudama pred Haškim tribunalom, posebno se osvrćući na osobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, navodeći da one apsolutno ne zadovoljavaju žrtve.

„Mi smatramo da su poslednje presude, ne samo Šešelju, nego i neke druge, jedan veliki udar na međunarodni sistem pravde, velika opasnost za ionako regionalnu krhku stabilnost i da predstavljaju, zbog ozlojeđenosti i frustracije, klice nekih novih sukoba i tenzija. Ovo će, umesto klime poverenja i razumevanja, podstaći još dublje podele na svim nivoima, ovo će udaljiti žrtve i udaljiće ljude na Balkanu“, rekla je Zajović.

Navodeći da smatra da leži velika odgovornost na društvenoj zajednici Srbije i državi Srbiji, jer postoji i previše dokumenata i dokaza za pokretanje sudskih postupaka protiv onih koje je nepravedno zaobišla pravda, Zajović je kazala:

„Ovde ne mislim samo na krivične sankcije i krivičnu odgovrnost, nego postoji još mnoštvo nivoa odgovornosti, to su politička i moralna odgovornost, jer je zapravo na društvenim elitama odgovornost da se menjaju stereotipi i predstave o ratovima i da se objašnjava karakter ratova devedesetih godina, odgovornost Srbije u tome i da uloga Haškog tribunala i nije da izgrađuje pomirenje i poverenje, već je to uloga društvenih zajednica na ovom prostoru i naravno organizacija civilnog društva.“

Ona je dodala da NVO Žene u crnom, iako su često izuzetna manjina, neće odustati da podsećaju na ono što se desilo devedesetih godina, na odgovornost tadašnjeg režima u Srbiji te na politiku poricanja zločina iz devedesetih.

„Mi ćemo ubuduće, možda čak i glasnije i jasnije, nego do sada, govoriti o odgovornosti države Srbije, o tome da zaborav zločina iz devedesetih i poricanje znači zapravo gubljenje vlastite ljudskosti i dostojanstva, ne samo žrtava, nego i nas samih“, zaključila je Zajović.

Tokom sat vremena, desetak prolaznika je neodobravajuće reagovalo na akciju Žena u crnom, upućujući negativne komentare, ali je okupljanje prošlo bez incidenata, uz manje intervencije policije koja je štitila skup.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh