Region

Grabar Kitarović: Hrvatska nije nastala na ustaškom i režimu NDH

Danas se navršilo 75 godina od uspostavljanja NDH, što je obilježeno u Zagrebu i Beogradu.

Kolinda Grabar Kitarović - Nezavisne.com

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da postoje oni koji umanjuju jasenovačke žrtve i oni koji ih preuveličavaju, i istakla da treba stati s politizovanjem Jasenovca.

Na današnji dan 1941. godine je u Zagrebu proglašena Nezavisna Država Hrvatska.

“Te podjele nisu dobre i ovih dana ću započeti sa svima razgovare da vidimo što možemo učiniti”, rekla je Grabar Kitarović, prenosi televizija N1.

Srpsko narodno vijeće je najavilo da će bojkotavati komemoraciju u Jasenovcu, a prije toga je isto najavila Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj.

Na pravoj strani

“U svakom slučaju, Jasenovac je bio veliko stratište ustaškog režima. Hrvatska je izrasla na korjenima Domovinskog rata i antifašizma koji je utemeljen u našem Ustavu. Moramo se prestati dijeliti oko prošlosti i usredsrediti se na egzistencijalna, a ne ideološka pitanja i okrenuti se budućnosti. Treba prestati politizirati Jasenovac”, rekla je Grabar Kitarović.

Predsjednica Hrvatske je, takođe, rekla kako postoje oni koji umanjuju jasenovačke žrtve, isto kao i oni koji ih preuveličavaju, ali naglašava da je većina Hrvata u Drugom svjetskom ratu bila na pravoj strani, protiv Hitlera i njegovih saveznika i da moderna Hrvatska nije nastala na ustaškom režimu i NDH.

“Postoje pojedinci koji umanjuju te žrtve, ali i postoje oni koji ih uvelike preuveličavaju i pokušavaju da iskoriste kako bi se nanijela kolektivna krivica hrvatskom narodu što apsolutno odbacujem”, istakla je.

“Treba sagledati objektivno istinu i priznati da je Jasenovac bio stratište ustaškog režima, koji nije u temeljima moderne hrvatske države, ali i treba prestati time manipulirati u političke svrhe”, rekla je predsjednica Hrvatske.

Političar Slavko Kvaternik je proglasio NDH u Banskim dvorima na Markovu trgu, u prisustvu njemačkog izaslanika Edmunda Veesenmayera.

Ovaj događaj je njemački Ministar propagande Joseph Goebbels opisao kao “beskrajno slavlje Hrvata”, a Josip Broz Tito, koji se tada zatekao na Zagrebačkim ulicama kao “najtamniju ljagu u povijesti hrvatskog naroda”.

U sastavu NDH djelovao je sistem koncentracionih logora. Jasenovac se smatra jednim od najzloglasnijih logora u ovom dijelu Evrope.

Od 1941. do 1945. godine, pobijene su stotine hiljada ljudi u NDH-u, a 75. godišnjica od osnivanja te tvorevine obilježena je ceremonijom u Beogradu i performansom u Zagrebu.

Inicijativa Kulturnjaci 2016. organizirala je protest u centru Zagreba, a u Beogradu su prikazani dokumentarni filmovi o stvaranju NDH i logoru Jasenovac.

‘Crno sunce’

Na protestu u Zagrebu kulturni radnici su crnom ceradom prekrili skulpturu “Prizemljeno sunce” Ivana Kožarića u Bogovićevoj ulici, u simboličnoj gesti osude “pomračenja svijesti i savjesti” hrvatskoga društva.

“Tom smo gestom htjeli upozoriti na to da živimo u danima u kojima se počinje ponavljati ono što je počelo prije 75 godina, a to je reustašizacija društva. Tim činom želimo simbolično izraziti da se nad našu kulturu, ali i cijelu zemlju nadvija ista vrsta mraka kakva se nadvijala i onda”, kazala je dizajnerica Iva Babaja, referirajući se na proglašenje Nezavisne države Hrvatske 10. aprila 1941.

Predstavnici kulturnih radnika okupljenih inicijativom tom su akcijom, navode, željeli još jednom upozoriti na jačanje desničarkih svjetonazora u hrvatskom društvu kroz retoriku vladajućih elita.

Akciji u nedjelju prethodila je dan ranije ista takva akcija na Zrinjevcu, gdje su Kulturnjaci 2016. crnim plastičnim pokrovima prekrili biste šestorice poznatih Hrvata ispred zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) da, kako su rekli, “ne gledaju ovaj dan”.

‘Vrijeme zločina’

U Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu obilježeno sjećanje na žrtve ustaškog pogroma u NDH.

U okviru ciklusa “Vreme zločina” prikazani su dokumentarni filmovi o stvaranju u NDH i logoru Jasenovac – “Jasenovac” Bogdana Žižića (1966), “Gospa – kraljica Hrvata” Krsta Škanate (1992) i “Krv i pepeo Jasenovca” Lordana Zafranovića (1983).

Nakon intoniranja himne Srbije, skupu su se obratili premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

Vučić je kazao da u Hrvatskoj danas živi 80 posto manje Srba nego što je ih je živjelo kada je na današnji dan prije 75 godina osnovan NDH.

“Mi smo dali jasne odgovore na to kada smo osudili zločine, a sada na to pitanje treba da daju odgovor i Hrvatska i EU. I to ne zato što Hrvatsku na to tera neko iz Srbije, nego zato što je na to obavezuje njena prošlost”, rekao je Vučić.

On je naveo i da je “prema svedočenjima onih koji su istrebljivali, za četiri godine ubijeno 500.000 Srba dok drugi izvori tvrde da je konačan broj 700.000” stradalih.

Ceremoniji kojom se obilježava početak velikog stradanja na prostorima Jugoslavije prisustvovali su predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u Vladi, predstavnici vojske i policije, vjerskih zajednica i diplomatskog kora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh