Region

Ovaj čovjek je svjetski fenomen: Ima 66 godina, a u sebi bubreg star čak 103 godine!

Otac Ante je Ivanu Leki iz Osijeka (Hrvatska) 1991. godine donirao bubreg i dao mu novi život. Ante je tada imao 77 godina i bio je najstariji donor u Hrvatskoj.

No image - Haber.ba

Osječanin Ivan Leko (66) obolio je od hronične upale bubrega još 1986. Imao je tad 35 godina, suprugu, djecu i veoma veliku šansu da ostane bez bubrega, čiju je funkciju uništavala bolest koja je brzo napredovala, piše “24sata“…

Upravo mu se to i dogodilo 1991., kad je krenuo na dijalizu, a bio je i jedan od čak 1.100 ljudi koji su tad bili na listi za transplantaciju. Šanse za donirani bubreg bile su male jer se tad u Hrvatskoj obavljalo 50-ak transplantacija godišnje.

“Moj doktor, dr. Marko Jakić, predložio je da članovi moje porodice odu na tipizaciju tkiva kako bismo vidjeli ko je od njih mogući donor bubrega. Dvije sestre i tata su odgovarali i, na moje iznenađenje, doktor Jakić odabrao je oca za prihvatljivijeg donora”, prisjeća se Ivan, čiji je otac Ante tad imao 77 godina. Prema tadašnjim pravilima, donor organa nije mogao biti čovjek stariji od 60, no dr. Jakić, tvrdi Ivan, smatrao je da je bubreg njegova oca u izuzetno dobrom stanju.

“Moj otac imao je bubrege mladića iako je bio najstariji donor organa u zemlji”, kazao je Ivan, koga su doktori u KBC-u Zagreb na Rebru operisali u novembru 1991. Sumnjali su hoće li bubreg biti dobar izbor za transplantaciju, ali dr. Jakić bio je uvjeren u uspjeh. Preliminarni nalazi koje je otac Ante napravio bili su izvrsni, što je razuvjerilo zagrebački tim doktora, koji je zatim zakazao termin operacije.

“Sve je prošlo bez problema i za mene i za oca. Ja sad zapravo imam tri bubrega jer moji nikad nisu izvadili”, dodao je Ivan. Otac Ante je nakon toga poživio još 17 godina. Umro je u 94. godini, od starosti. Nikakvih zdravstvenih problema nije imao uprkos samo jednom bubregu, koji mu je i dalje savršeno dobro radio.

“Moj bubreg danas realno ima 103 godine i nadživio je sve predviđene medicinske granice jer se vjeruje da organi stare kao i čovjek. Ne prođe ni dan da ne pomislim na oca, zahvaljući kome danas imam troje djece i sedmero unučadi”, govori Ivan, koji se osjeća dobro i zdravo iako nalazi kažu da kreatinin u presađenom bubregu raste, pa on polako gubi funkciju.

Ivan je nakon transplantacije umnogome promijenio način života kako bi se presađeni bubreg zadržao.

“Nastavio sam normalno sa životom, ali sam izbjegavao dizati teške terete, promijenio sam način prehrane i pridržavao se svih pravila za ljude s transplantiranim organom”, kazao je prisjećajući se oca Ante, koji nikad u životu nije popio tabletu, a cijeli je svoj radni vijek proveo radeći teške građevinske poslove.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh