Region

Nataša Kandić – Objavljivanje odluke 11. jula može imati dvostruko značenje

Povodom odluke Žalbenog vijeća Haškog tribunala o poništavanju oslobađajuće presude Pretresnog vijeća Radovanu Karadžiću za genocid u nekoliko općina u BiH, izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić smatra da donošenje te odluke na 11. juli – Evropski dan sjećanja na žrtve genocida, može da ima dvostruko značenje.

No image - Haber.ba


Nataša Kandić (Foto: Arhiva)

– To može da znači da Žalbeno vijeće nije vodilo računa o tome da nije dan za donošenje presuda koje imaju veze s genocidom. Danas je dan za žaljenje, tugu, za izražavanje poštovanja…

Drugo tumačenje može biti da tu ima i koketerije sa žrtvama da se baš danas objavi ta odluka Žalbenog vijeća i da se pokaže briga za žrtve – kazala je Kandić u izjavi za Agenciju FENA.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala poništilo je danas presudu Pretresnog vijeća kojom se Radovan Karadžić oslobađa optužbi za genocid u nekoliko općina u BiH.

Predsjednik ICTY-ja Theodor Meron rekao je da se vraćaju na snagu optužbe kojima se Karadžić tereti po tački 1 Optužnice.

Žalbeno vijeće je ovo pitanje proslijedilo Pretresnom vijeću na daljnje postupanje u skladu s presudom Žalbenog vijeća.

(fena)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh