Region

Izlazna strategija – Kosovo: Na listiću dva simbola?

Iako u Briselu nije postignut konačan dogovor o izgledu glasačkog listića, na njemu, gotovo je izvjesno, neće biti grba Kosova, pišu srbijanske "Novosti".

No image - Haber.ba


Hashim Thaci (Foto: Arhiva)

Sa druge strane, Priština će teško pristati na odlaganje roka za predaju izbornih lista, koji ističe 4. septembra, tako da Beogradu curi vrijeme za dogovor sa kosovskim Srbima o jedinstvenoj listi.

Da bi došlo do pomjeranja ovog datuma, potrebno je hitno promijeniti izborne zakone, za šta u Prištini nema ni političke podrške niti tehničkih mogućnosti.

Prema riječima Milovana Drecuna, predsjednika srbijanskog skupštinskog Odbora za Kosovo, Brisel i Washington prištinskim vlastima poslali su jasne signale da prestanu sa natezanjima i političkim smicalicama:

“Priština uviđa da mora da se postigne dogovor o glasačkim listićima, tako da lokalni izbori na Kosovu budu statusno neutralni”, kaže Drecun.

Prema informacijama, Thaci je svjestan da neće proći “manevar” sa državnim obilježjima na listićima i zato sada traži izlaznu strategiju, a to je da se odluka prebaci na CIK Kosova. Brisel, pak, insistira da na glasačkom materijalu budu oznake CIK Kosova i OSCE-a.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh