Region

Bizarni znak na Titovoj štafeti najavio raspad Jugoslavije!?

Posljednja Štafeta mladosti potiče iz 1987. godine, a oko njenog dizajna i danas kolaju razne teorije, prema kojima je ona donekle nagovijestila krvavi raspad Jugoslavije, pa zbog toga i danas izaziva poseban interes.

Štafeta mladosti - Blic.rs

Naime, te godine dizajn štafete i idejno rješenje plakata za Dan mladosti povjereno je ljubljanskom dizajnerskom studiju “Novi kolektivizam”. Već je i sama štafeta, u obliku građevine na četiri stupa koju je bilo nemoguće nositi, nagovijestila drugačiji pristup članova Novog kolektivizma spomenutoj manifestaciji.

Skandal je izbio kada je otkriveno kako je prateći plakat zapravo neznatno izmijenjena verzija nacističkog plakata Treći Reicha, Richarda Kleinea iz 1936. godine, piše “Blic“…

Štafeta mladosti sa “kapljicama krvi” – Blic.rs

“U početku apsolutno niko nije prepoznao poveznicu. Najprije se Slovensko omladinsko predsjedništvo identifikovalo s našim plakatom, a nakon toga i cjelokupna omladinska organizacija Jugoslavije. I tadašnji generali su bili zadovoljni. Njima se to jako svidjelo. Dobro se sjećam jednog generala koji je izjavio kako mu je drago da je na posteru mišićavi mladić, a ne neka apstrakcija. Oni su to zaista voljeli i s time su se identifikovali. Ali, kada je poveznica otkrivena, nastali su problemi. Bili smo iznenađeni što se podigla takva frka; sve novine su pisale o tome. To nam nije bilo logično jer smo znali koliko se generalima i drugim predstavnicima tadašnjeg jednopartijskog režima naš poster svidio“, pojasnio je ovaj događaj Roman Uranjek, član Novog kolektivizma, u projektu VlasTITO iskustvo (Kulturni centar REX i Samizdat B92).

Kada je postalo jasno da se ovo rješenje slovenske umjetničke grupe ne može upotrijebiti, za potrebe obilježavanja Dana mladosti 1987. godine, naknadno je izrađena nova štafeta. Štafeta je morala zadovoljiti sve standarde tako važne manifestacije. Ipak, u njenom izgledu s osam crvenih dioda koje podsjećaju na kapljice krvi i krnjom petokrakom mogli su se prepoznati nagovještaji događaja koji će uslijediti na ovim prostorima devedesetih godina.

Inače, štafeta mladosti je uvedena 1945. godine, na prijedlog omladine Kragujevca, kao Titova štafeta. Prve štafete Tito je preuzeo u Zagrebu, dok je u godinama nakon i do 1956. godine lično primao posljednje nositelje štafete pred Belim dvorom u Beogradu, uz svečani doček na Trgu Republike. Na Titovu inicijativu 1957. godine taj događaj nazvan je Dan mladosti. Do njegove smrti 1980. godine, štafetu je primao na Stadionu JNA u Beogradu. Štafeta mladosti 1980. godine, koja se ususret obilježavanju osamdeset i osmog Titovog rođendana, na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsjednika u Skupštini SFRJ.

Sve štafete koje su nošene tokom 42 godine čuvaju se u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh