Region

Zašto jednostavno, kada može komplikovano – Grčki prijedlog za ime: "Slavensko-albanska Makedonija"

Grčki pregovarač u sporu Skoplja i Atine u vezi sa imenom Makedonija Adamantios Vasilakis tokom posljednje runde pregovora u New Yorku predložio je naziv "Slavensko-albanska Makedonija", kao naziv za Bivšu Јugoslovensku Republiku Makedoniju, piše danas skopski list "Dnevnik".

No image - Haber.ba


Grčko-makedonski spor (Foto: Arhiva)

Vasilakis je na sastanku sa posrednikom UN u sporu o imenu Metju Nimicom tražio da se novo ime nađe na svim dokumentima, svejedno da li su oni za spoljnu ili unutrašnju upotrebu.

Posljednja runda pregovora održana je krajem prošle sedmice u NJujorku, uz posredovanje Nimica, i završena je bez napretka.

Nimic je nakon sastanka sa makedonskim i grčkim pregovaračima – Zoranom Јolevskim i Adamantiosom Vasilakisom izjavio da su i dalje prisutne razlike dvije strane.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine, a naziv “Slavensko-albanska Makedonija” pojavljuje se prvi put.

Do sada su se pominjali prijedlozi “Sjeverna Makedonija”, “Republika Gornja Makedonija”, “Nova Republika Makedonija” i “Republika Makedonija – Skoplje”.

Posljednji prijedlog koji je Nimic iznio bio je “Republika Gornja Makedonija”, ali je zvanično Skoplje taj prijedlog odbilo u cijelosti kao neprihvatljiv.

Naziv Makedonija, nakon raspada Јugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument jeste da korišćenje imena Makedonija predstavlja “bezbjednosnu prijetnju”, jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

UN su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Јugoslovenska Republika Makedonija (BЈRM).

(srna)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh