Region

EU odgodila pregovore o pridruživanju Makedonije i Albanije

Na sastanku Vijeća za opće poslove Evropske unije u Luksemburgu odlučeno je da se početak pregovora o pridruživanju Makedonije i Albanije Evropskoj uniji neće realizovati prije juna 2019. godine.

No image - Haber.ba

Pregovori su odgođeni nakon što su Francuska, Holandija i Danska izrazile rezervu po pitanju ove dvije zemlje.

“Bile su dvije različite struje. S jedne strane bila je većina od 25 članica koje su željele da prihvate i otvore pregovore s Makedonijom i Albanijom do ljeta 2019. godine, a s druge strane Danska, Francuska i Holandija koje su željele da odgode pregovore”, kazao je ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Kotzias.

Istakao je kako je tokom sastanka pokušao objasniti da geopolitička i geostrateška situacija u regionu zahtijevaju pomoć, a ne odgađanje početka pregovora o pridruživanju Europskoj uniji.

“Unutrašnja situacija u ove dvije zemlje ukazuje na to da su potrebni stabilnost i sigurnost, a sigurno ne novi problemi”, rekao je Kocijas.

Vijeće je preporučilo uslovno otvaranje pregovora pod četiri uslova, a to su: primjena hitnih i prioritetnih reformi, primjena dogovora o imenu Makedonije, pozitivan izvještaj Evropske komisije i odluka Vijeća EU-a, navodi agencija MIA, pozivajući se na diplomatske izvore.

Dok Albanija ima niz uslova da ispuni na putu ka EU, Makedonija je ispunila posljednji kriterij za otvaranje procesa evropskih integracija, sporazumom kojim je riješen dugogodišnji spor oko imena sa susejdnom Grčkom.

Ministri zemalja članica EU-a zaključke o zapadnom Balkanu, kao i formalan odgovor EU-a da se otvore pristupni pregovori s Makedonijom i Albanijom šalju na odobrenje šefovima država i vlada EU-a na samit 28. i 29. juna u Briselu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh