Region

SENZACIJA U UŽICU: Drug Tito se vratio i “osvanuo” na starom mjestu

Na Glavnom gradskom trgu u Užicu (Srbija), nekadašnjem Trgu partizana, jučer ujutro je osvanuo – spomenik drugu Titu, koji, gledano iz daljine, po obrisima, poprilično podsjeća na spomenik Brozu, granitni, koji je sa trga uklonjen 1991. godine.

Tito u Užicu - Kurir.rs

Za sada nepoznati umjetnik, kao i izvođači na postavljanju spomenika, novi-stari spomenik Titu napravili su od plastičnih cijevi za kanalizaciju koje su obmotali papirom, iskoristili su još neke bijele cijevi, a i glava je, koliko se vidi, napravljena od papira a na čelu je nacrtana velika crvena petokraka. Cio spomenik je postavljen na dvije velike drvene palete.

I prve reakcije Užičana na spomenik su veoma zanimljive – jedni odobravaju povratak druga Tita na trg, fotografišu “instalaciju”, kažu da je sada trg ponovo kompletan, drugi gunđaju:

“Nikada se mi Srbi nećemo opametiti. Evo, ponovo su stavili srbomrsca na trg”, kazali su za “Kurir“…

Papirni Tito od zore je prava senazacija. Neki Užičani, kao da su se u trenu vratili u osamdesete, prolaze pored spomenika kao da nije ni uklanjan, kao da je to stari, kameni Tito, drugi u čudu gledaju otkud Tito ponovo na trgu.

Za to vrijeme, pravi spomenik Josipu Brozu i dalje stoji nekoliko stotina metara dalje, u dvorištu užičkog narodnog muzeja, malo zaklonjen iza jedne od zgrada.

Posljednjih godina, boračka organizacija Užica više puta je tražila da se spomenik Brozu, uklonjen 1991. godine sa trga, ponovo vrati na mjesto na kome je nekada bio.

Za sada nema regovanja nadležnih srbijanskih vlasti na postavljanje spomenika, a građani sa lica mjesta javljaju da je do spomenika dolazila patrola policije i fotografisala ga.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh