Region

Beograd: Protestno zviždanje protiv državne podrške ratnim zločincima

U centru Beograda, između Predsedništva Srbije i Skupštine Beograda, predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava su raširili transparent “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama”

No image - Haber.ba

BEOGRAD (AA) – Inicijativa mladih za ljudska prava u Beogradu večeras je održala protest pod nazivom “Uvek pištaljka, nikad više puška”, sa kog je poručila da se protivi državnoj podršci ratnim zločincima, huškanjima na nove ratove i represiji nad aktivistima za ljudska prava, javlja Anadolu Agency (AA)

U centru Beograda, između Predsedništva Srbije i Skupštine Beograda, oni su raširili transparent “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama”.

Povod za protest je, kako su naveli, kampanja promocije ratnih zločinaca i najave novih ratova, koja je oživela time što je Ministarstvo odbrane Srbije publikovalo knjige Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića i time što Veselin Šljivančanin govori o mogućnosti novih ratova u medijima, kao i da bi iskazali protivljenje presudom koju su dobili za remećenje javnog reda zbog toga što su istakli transparent protiv govora Veselina Šljivančanina.

Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) rekla je novinarima da je osnovna poruka da ne žele da ratne zločince “heroizuju država i javne ličnosti u politici”.

“Ono što želimo jeste da Ministarstvo odbrane prekine da izigrava PR službu osuđenih ratnih zločinaca i ono što želimo i što je naš zahtev kao građana i građanki Srbije je da se (poslaniku Skupštine Srbije ispred Srpske radikalne stranke) Vojislavu Šešelju prekine mandat, zato što je to protivzakonito”, rekla je.

Kao drugi zahtev je istakla prestanak retorike koja poziva na rat i “koja ne doprinosi miru u regionu”.

“Ovaj put smo takođe poslali pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić povodom knjiga koje je objavilo Ministarstvo odbrane koje se odnose na generala Pavkovića i generala Lazarevića i zapravo smo dobili odgovor od premijerke koja nas je pozvala na sastanak sutra, 2. novembra”, navela je Todorović.

Todorović je najavila da će predstavnici Inicijative ići sutra na sastanak gde će izneti sve ove poruke i zatražiti “odgovorno postupanje Vlade i svih njenih institucija”.

“Poslaćemo još jednom jasnu poruku da su Miloševićeve metode, retorika devedesetih godina, nešto što neće dovesti mir, već znamo čemu je to dovelo. Ukoliko hoćemo mir, Srbija mora da preuzme aktivnu ulogu u izgradnji ovog mira i da bude lider u celokupnom ovom procesu, a ne da imamo institucije koje negde drže stranu ratnim zločincima i koje ne doprinose niti edukaciji mladih po ovom pitanju, niti miru u regionu, jer ako smo se za to strateški opredelili, onda moramo na tome strateški i da radimo”, dodala je.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević istakao je da je jedan od povoda protesta to što je “jedna organizacija koja je koristila slobodu izražavanja, naišla na osudu i pravosudnih organa, ali i same države”.

“Mislim da to nije dobra poruka kada govorimo o evropskim integracijama, kada govorimo o vrednostima koje se šalju mladim ljudima”, naveo je on.

Kako je objasnio, treba poštovati sve presude i domaće i strane koje se tiču ratnih zločina.

“Takva poruka mora dolaziti i od svih državnih organa i iz Narodne skupštine gde se ne može slati poruka podrške ratnim zločinima ni iz izvršne vlasti, a na kraju krajeva ni iz pravosuđa koje je dužno da ovakve presude zaista i poštuje i da sa jedne strane gleda i kako izgleda sloboda izražavanja i koje su njene granice”, dodao je on.

On je najavio da mogućnost Ustavne žalbe, kao i mogućnost da se pojave pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Dok su predstavnici Inicijative protestno zviždali, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić je sa megafona sa druge strane pričao o srpskim žrtvama.

Među transparentima mogli su se videti i “Veselin Šljivančanin, ratni zločinac”, “Nisu naši heroji”, “Uvek pištaljka”, “Nikad više puška”, a skup je obezbeđivala policija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh