Region

Odluka Vrhovnog suda – Prasići nisu mito u Hrvatskoj!

Bivši načelnik Policijske stanice Dalj u Hrvatskoj, Mario Marinović, nepravosnažno je osuđen na 364 sata društveno korisnog rada u ponovljenom postupku pred Županijskim sudom u Osijeku, gdje mu se sudilo zbog uzimanja mita u vidu dva praseta, 15 kilograma junetine i jeftinijeg servisa za automobil.

No image - Haber.ba


Prase (Foto: Ilustracija)

Time mu je isti sud izmjenio prethodnu dosuđenu zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana, koju je dobio u januaru ove godine, ali je ona nakon Marinovićeve žalbe poništena na Vrhovnom sudu Hrvatske.

Vrhovni sud je svoju odluku obrazložio činjenicom da Marinović prasiće i junetinu nije zadržao za sebe, već su oni pojedeni na zajedničkoj zabavi policajaca iz Dalja i njihovih kolega sa druge strane Dunava, iz vojvođanskog Bača.

Vrhovni sud istakao je da su “prasci pripali policijskoj stanici, a ne optuženiku, pa se od njega nije ni mogla oduzeti imovinska korist, a mito se prima za sebe”.

Optužnica protiv Marinovića, koji je u međuvremenu penzionisan, podignuta je pošto je Služba za borbu prootiv korupcije prisluškivala njegove razgovore mobilnim telefonom, iz čega se razvila bizarna priča.

Marinoviću je, naime, prasad i junetinu dao rođak kao nagradu za dva oproštena saobraćajna prekršaja. On je u Osijek po meso poslao daljskog policajca i to sa službenim policijskim kombijem.

Osim Marinoviću, sudilo se i đakovačkom policajcu Ivici Lasiću, kome je u ponovljenom postupku dosuđeno 240 sati društveno korisnog rada. On je optužen, jer je na Marinovićevu molbu “sredio“ prekršaj jednoj osobi za šta je prvooptuženi dobio jeftiniji servis za automobil.

U prvom suđenju Lasić je bio osuđen na šest mjeseci, uslovno na tri godine.

(tanjug)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh