Region

Skupština Kosova 14. decembra glasa za transformaciju KBS-a u Vojsku

Kosovo će 14. decembra dobiti Vojsku, najavio je danas predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli nakon sjednice Predsjedništva Skupštine Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Skupština Kosova - Kossev.info

Veseli je na konferenciji za novinare kazao da će prema odluci Predsjedništva, drugo čitanje tri zakona o transformaciji Kosovskih bezbjedonosnih snaga u Oružane snage Kosova biti na dnevnom redu sednice Skupštine Kosova zakazane za 14. decembar.

“Vjerujem da će ti zakoni biti izglasani apsolutnom većinom glasova”, kazao je Veseli i dodao da će to biti partnerska, zapadnjačka i profesionalna vojska.

Poslanici Skupštine Kosova su 18. oktobra apsolutnom većinom usvojili u načelu tri zakona o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) u vojsku. Poslanici Srpske liste, koji se protive ovim zakonima, nisu prisustvovali tom glasanju. Nakon prvog čitanja zakoni su prošli nadležne skupštinke komisije, a obavljene su i javne rasprave sa građanima širom Kosova.

Vlada Kosova se odlučila da transformaciju KBS-a obavi zakonskim putem, zato što zbog protivljenja Srpske liste nije bilo moguće obezbjediti dvotrećinsku većinu glasova manjinskih poslanika za ustavne promene za formiranje Oružanih snaga Kosova.

Zakoni o transformaciji kosovskih snaga bezbjednosti u oružane snage predviđaju da kosovska vojska ima mandat na cijeloj teritoriji Kosova, kao i sve atribute oružane formacije – vrhovnog komandanta, generaštab, oružje, simbole. Predviđeno je da vojska ima do 5.000 aktivnih pripadnika i da bude multietnička, što znači da bi u njenom sastavu trebalo da budu i pripadnici manjina na Kosovu, uključujući i Srbe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh