Region

Završena inspekcija na Hitnoj, svi šute: Izvor iz Metkovića otkrio detalje

INSPEKCIJA Ministarstva zdravstva i Hrvatske liječničke komore završila je nadzor u Metkoviću zbog smrti devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića. Ne žele ništa reći dok im ne stigne obdukcijski nalaz, no kako doznajemo od izvora iz Metkovića, inspekcija najviše zamjera transport jer je dijete, navodno, došlo u Split bez venskog puta. Odnosno, na Hitnoj su mu stavili infuziju, ali su je prije helikoptera skinuli.

Hitna pomoć - Ilustracija/RTL.hr

“Zamjeraju i što liječnici na Hitnoj nisu prepoznali teško stanje djeteta i što su ga vraćali bez pregleda. Zamjeraju i to što je liječnica na Hitnoj čekala helikopter te je dijete u Split stiglo tek u 11:30, a da je išlo kolima Hitne, mogli su biti u Splitu u 10:30 sati. Nismo sigurni ni da je dijete imalo medicinsku pratnju u helikopteru”, rekao nam je izvor iz Metkovića.

Međutim, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Dubrovačko-neretvanske županije odbacio je navode da je dijete išlo bez pratnje liječnika i da mu je skinuta infuzija.

“Nije nam poznat nalaz inspekcije, tako da ga niti ne možemo komentirati. Helikopter je pozvan odmah te je krenuo sukladno standardnoj proceduri prema heliodromu u Metkoviću. Kategorički odbacujemo navode da je dijete u helikopter išlo bez pratnje liječnika i da mu je prije ulaska u helikopter skinuta infuzija”, rekao nam je Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Dubrovačko-neretvanske županije.

>> Dječak iz Metkovića više puta je bio na Hitnoj, a oni su ga slali kući. Umro je

>> I malu Emu odbili su pregledati na Hitnoj u Metkoviću. Umrla je par sati kasnije

Poslali smo upite Ministarstvu zdravstva i Hrvatskoj liječničkoj komori.

“Zbog smrti devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića koja se dogodila 11. prosinca 2018. godine, Komisija za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore (HLK) provela je u ponedjeljak 17. prosinca 2018. izvanredni stručni nadzor nad radom liječnika u dvije pedijatrijske ordinacije u koncesiji, pedijatrijskoj ordinaciji u Domu zdravlja Metković, Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačko – neretvanske županije, Ispostava Metković i u KBC-u Split, gdje je dječak umro.

Nakon stručne analize svih prikupljenih i dodatno zatraženih dokumenata (obdukcijskog nalaza), kao i izjava liječnika koji su bili u kontaktu s dječakom i nadležnima u institucijama u kojima je obavljen nadzor, imenovana Komisija HLK-a će sukladno aktima Komore donijeti stručno mišljenje koje će uputiti Ministarstvu zdravstva te svim ustanovama u kojima je proveden nadzor. Dok stručno mišljenje ne bude doneseno, Hrvatska liječnička komora nije u mogućnosti odgovarati na konkretne medijske upite o postupku liječenja devetogodišnjeg dječaka”, odgovorili su nam u HLK.

Čekaju obdukcijski nalaz

Inspekcijski nadzor nisu htjeli komentirati ni u Ministarstvu zdravstva.

“Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva završila je inspekcijski nadzor u Domu zdravlja Metković, u specijalističkim pedijatrijskim ordinacijama, Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, Ispostava Metković i Kliničkom bolničkom centru Split. Tijekom nadzora uzete su izjave svih zdravstvenih radnika, kao i preslike medicinske dokumentacije. Nakon što se zaprimi nalaz izvješća o obdukciji, članovi stručnog povjerenstva donijeti će svoje mišljenje te će javnost o svemu biti obaviještena”, stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva za Index.

Podsjetimo, u utorak 11. prosinca od posljedica sepse u KBC-u Split preminuo je devetogodišnji Gabrijel Bebić iz Metkovića, koji je bolovao od upale pluća. Dva dana prije smrti, u nedjelju, dva puta su ga s Hitne u Metkoviću poslali kući, dok su ga u ponedjeljak s Hitne poslali pedijatru.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dječak je, doznajemo, u Dom zdravlja Metković prvi put došao 1. prosinca i tad je imao problema s kašljem, a grlo i pluća su mu bili u redu. Nekoliko dana kasnije dobio je temperaturu i njegova mu je liječnica u petak propisala antibiotik. Međutim, kako se dječakovo stanje naglo pogoršalo, otac ga je u nedjelju popodne doveo na Hitnu koja se nalazi u zgradi Doma zdravlja Metković.

Na Hitnoj su ga pregledali i poslali kući, a potom ga je otac iste večeri ponovno doveo na Hitnu jer je dječaku bilo loše, a Hitna ga je ponovno poslala kući i rekla ocu neka u ponedjeljak ujutro odu svojoj pedijatrici.

Kako drugo jutro njegova pedijatrica dr. Rasema Bubica nije bila u smjeni, otac je dječaka doveo kod drugog pedijatra, dr. Vladimira Krmeka, no medicinska sestra im je poručila da im je prevelika gužva i da ga ne mogu primiti. Potom je dječak došao kod treće pedijatrice koja je zaposlena u Domu zdravlja Metković, dr. Ksenije Kaleb, koja ga je primila i dječak se već tada nalazio u jako teškom zdravstvenom stanju.

“Čim sam primila dijete, vidjela sam da je životno ugrožen”

“Kad je dječak došao k meni u ordinaciju, pristupila sam pregledu i odmah na prvi pogled sam uočila da je dijete vitalno ugroženo i posumnjala na sepsu. Dijete je bilo ataktično, jedva je disao, teturao je, nije mogao održavati ravnotežu. Od sepse je bio u hipotenziji, ruke i nokti su mu poplavili. Disanje na desnoj strani pluća nije se uopće čulo. Nije mogao govoriti. Nije mogao otvoriti usta, grlo mu je bilo žareće crveno, posumnjala sam odmah da se uslijed upale razvija sepsa. Dijete je bilo slabog kontakta i klonulo.

Problem je što u Domu zdravlja ne možemo napraviti brze pretrage krvi, već moramo čekati dva do tri sata, a vremena za čekanje nije bilo. Odmah sam ocu rekla da ga vodimo na Hitnu medicinsku pomoć koja je kat ispod nas, da se započnu mjere naprednog održavanja života i da ga se što prije preveze u KBC Split jer je svaka minuta bitna. S Hitne je nakon sat i 20 minuta dijete odveo helikopter u Split, no sve je to bilo kasno. Jako mi je žao i kao liječnik se ne mogu pomiriti s činjenicom da ga je otac u zadnjih 20 sati, od nedjelje do ponedjeljka, vodio kod četiri liječnika, dva puta na Hitnu u nedjelju, potom u ponedjeljak kod pedijatra, pa na Hitnu pa onda tek kod mene i da se na kraju dogodio smrtni ishod. Ni jednom mu nisu vađeni laboratorijski nalazi.

Imao je gripu koja obara leukocite i onda imao nesreću da je dobio gnojni streptokok koji je nesmetano napravio velike probleme na svim organima. To je prestrašno”, ispričala je dr. Kaleb za Index.

Šefica Hitne: Zašto mislite da je netko zakazao?

Razgovarali smo i s dr. Marijanom Matić, voditeljicom ispostave Hitne medicinske pomoći Metković, koja nam je rekla da se tu ne može nikoga optužiti za smrt dječaka jer je “zakazala sudbina ili se radilo o lošoj sreći”.

“Dijete je bilo u nedjelju dva puta kod nas na hitnoj. Dijete je pregledano, pretrage nismo radili jer u Metkoviću ne postoji laboratorij i RTG koji radi nedjeljom. Dakle, sve što možemo nedjeljom napraviti je napravljeno, da je bilo indikacije da se dijete transportira, ono bi bilo upućeno u KBC Split. Mi smo sve napravili po pravilima službe. Dijete je upućeno kako je upućeno i završilo je kako je završilo”, rekla je Matić u razgovoru za Index.

“A uostalom možete zvati i KBC Split jer dijete nije umrlo u Metkoviću, nego u KBC-u Split. Umrlo je od streptokoknog sindroma, od kojeg spasa nema. I njegova pedijatrica je znala što će se raditi, da se unaprijed ne može znati u što će se pretvoriti, svako dijete liječimo na isti način, to se događa rijetko, ali se događa. Sad imate zdravo dijete, a za pola sata ne. To su sepse. Ali kad do toga dođe, imamo bolnice za liječenje”, rekla nam je Matić,prenosi Index

Na pitanje tko je zakazao u ovom slučaju. Matić nam je odgovorila protupitanjem: “Zašto mislite da je netko zakazao? Ne znam zašto vam je slučaj zanimljiv. Zakazala je sudbina ili loša sreća. Treba pogledati obdukcijski nalaz. Za sve postoji protokol i način kako se bolest liječi. Zašto bi netko bio kriv?”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh