Region

Na snagu stupila odluka o Sjevernoj Makedoniji

U šestom broju Službenog lista Makedonije objavljena je odluka o promjeni Ustava s kojom stupa na snagu primjena novog imena te zemlje – Republika Sjeverna Makedonija.

Zastava Sjeverne Makedonije - Alo.rs

Odluku je potpisao predsjednik Sobranja Talat Xhaferi, a premijer Zoran Zaev rekao je da za tu odluku nije potreban potpis predsjednika Gjorga Ivanova, koji se, inače, protivio ustavnim promjenama.

U Ustavu termin “Republika Makedonija” mijenja se terminom “Republika Sjeverna Makedonija”, dok se “Makedonija” mijenja sa “Sjeverna Makedonija”.

Amandmanom 34 se potvrđuje da Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost susjednih država, javio je “Tanjug”.

U skladu s ustavnim promjenama, državljanstvo je makedonsko/građanin Republike Sjeverne Makedonije.

U ličnim dokumentima i putnim ispravama državljanstvo se piše na makedonskom jeziku, dok za građane čiji je službeni jezik neki drugi, pisat će se na makedonskom jeziku i na jeziku te manjinske grupe.

Dokumenti koji su u međunarodnoj uporabi trebaju se usuglasiti u roku od pet godina, dok će se dokumenti koji se koriste isključivo za unutarnje potrebe prilagođavati postepeno i taj će proces biti usklađen s procesom otvaranja pregovora zemlje s Evropskom unijom.

Makedonija je proteklog petka dvotrećinskom većinom zastupnika u Sobranju usvojila odluku o promjeni imena u Republiku Sjevernu Makedoniju, što je proizašlo kao obveza iz Prespanskog sporazuma s Grčkom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh