Region

Josip Bozanić: “Kršćani ne mogu biti antisemiti, ljubitelji NDH”

Obilježavanje Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta u Zagrebu koje je organizirala Katolička crkva ispred zagrebačke katedrale, po mnogo čemu će biti zabilježeno kao jedinstven događaj, čak bi se moglo reći da je bez presedana u Hrvatskoj.

Josip Bozanić

Ne samo zbog toga što je za tu priliku na tornju zagrebačke katedrale postavljen natpis na hrvatskom i hebrejskom jeziku, dugačak 50, a širok 8 metara, na kojem stoji: “27. 1. – Dan sjećanja na žrtve holokausta – Međunarodni dan sjećanja na HaŠoa” i riječi iz Knjige proroka Izaije (56, 5): “Podići ću im u kući svojoj i među svojim zidovima spomenik i ime… dat ću im vječno ime koje neće biti iskorijenjeno, donosi “Telegram” u svojoj analizi nadbiskupova govora.

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić objasnio je kako je zvonik znak povezanosti neba i zemlje, Gospodina i čovjeka, prolaznosti svijeta i vječnosti.

U toj povezanosti čitamo dar ljudskoga dostojanstva, osjećamo nama upućen poziv i svoju obvezu štititi svakoga čovjeka, stvorena na sliku Stvoritelja. Gospodin nam je darovao svoga Duha, darovao nam je savjest i odgovornost da biramo dobro, a ne zlo. U odmaku od sedamdeset i četiri godine od završetka Drugoga svjetskog rata spominjemo se i velikoga stradanja hrvatske židovske zajednice, a posebno zagrebačkih Židova, duboko utkanih u život i kulturu našega Grada, kojih je – kako govore podaci – od 11.000 preživjelo manje od 2000…“, kazao je Bozanić.

Kardinal Bozanić je potom posebno istaknuo kako vjerujemo u Boga koji se objavio kao sućutni i milosrdni Bog, te u mislima i molitvama suosjećamo s preživjelim Židovima koji nose teret ličnog iskustva ljudske okrutnosti, s njihovim obiteljima i potomcima, kao i s cijelim židovskim narodom.

Ne možemo isključiti iz ovoga spomena ni djecu i unučad počinitelja, čiji su životi obilježeni zločinima otaca i djedova, te im je potrebno pročišćenje istinom. Na tome je tragu neprihvatljivo dopustiti da se danas ponovno budi bilo koji oblik antisemitizma. Nama kršćanima sasvim je jasno – kako je rekao i papa Franjo – da kršćanin ne može biti antisemit. Kršćanstvo i bilo koji oblik mržnje prema čovjeku i drugom narodu, jedno drugo isključuju“, poručio je nadbiskup.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh