Region

U Hrvatskoj od gripe umrlo 75 osoba

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u srijedu da postupno jenjava po broju oboljelih u posljednjih pet godina najjača gripa, od koje je do sada u Hrvatskoj službeno oboljelo 48 080 osoba, a 75 umrlo.

Liječenje gripa - Blogspot.com

Na mrežnoj stranici HZJZ-a ističe se da je ova sezona gripe značajno intenzivnija po broju oboljelih, u usporedbi s prethodnih pet sezona, uključujući i veći broj hospitaliziranih zbog gripe, te veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija.

Do sada je dojavljeno 75 takvih smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017/2018 bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih, prenosi “Hina”.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen, navodi se u izvješću. Naime, dodaje se, teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe, kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse.

Među pozitivnim uzorcima dominira virus gripe A, s 96 posto, dok virus gripe B čini samo 4 posto pozitivnih uzoraka. I dalje prevladava podtip A/H1pdm09 (87 posto) u odnosu na A/H3 (13 posto).

Na području Evropske regije i dalje istovremeno cirkuliraju oba podtipa virusa gripe A, A/H1pdm09 i A/H3, s vrlo rijetkom detekcijom virusa gripe tip B.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh