Region

Ambasada SAD: “Povećan rizik od terorizma u Sjevernoj Makedoniji”

Ambasada SAD u Skoplju upozorila je na povećan rizik od terorističkih napada inspirisanih ekstremističkom ideologijom u Sjevernoj Makedoniji.

Zastava Sjeverne Makedonije - Alo.rs

Terorističke organizacije i pojedinci, inspirisani ekstremističkom ideologijom, imaju namjeru da napadnu civile, uključujući američke građane koji putuju u inostranstvo“, navodi se na sajtu Ambasade SAD u Skoplju.

U saopštenju se navodi da teroristi sve više koriste “manje sofisticirane metode” za napad na grupe ljudi na javnim mjestima, uključujući pištolje, vozila i hladno oružje, prenio je “Sputnjik“.

Podsjećajući da se teroristički napadi i drugi bezbjednosni incidenti često dešavaju bez ikakvog upozorenja, Ambasada poziva američke državljane da zadrže “visok nivo budnosti“.

U saopštenju se ističe i da ekstremisti sve više ciljaju ka tome da identifikuju i napadnu “lake mete“, kao što su tržni centri i pijace, aerodromi, hoteli, klubovi i restorani, bogomolje, škole, parkovi i javni događaji, poput sportskih takmičenja, političkih skupova, demonstracija…

Ambasada je u saopštenju objavila i akcije koje bi trebalo preduzeti u takvim slučajevima i kontakt na koji građani mogu da se jave.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije sprovelo je akciju kako bi spriječilo napad “Islamske države” u toj zemlji.

Makedonska policija je akciju sprovela nakon što je razmijenila operativne informacije sa “partnerskom zemljom” o planovima ekstremista za teroristički napad.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh