Region

POZNATI BEOGRADSKI ADVOKAT ŠOKIRAO SRBIJU: “Ako bi Vučić sve Srbe preveo u ISLAM bunilo bi se između 10 i 20 posto”

– Oni se suzdržavaju. To je kao kada mazite uspavanog tigra, koji bi voleo da nekog zakolje ali je obamro od sedativa. Oni se ponašaju kako Milošević u poslednjoj fazi. Sve je moguće. Da li će da uhapsi građane koji eventualno blokiraju neku saobraćajnicu je stvar političke volje onog ko o svemu odlučuje. On je najavio da hoće. Mi na sve to računamo. I niko se toga ne plaši. Ali plaši mečku rešetom – navodi Gajić.

Aleksandar Vučić - N1info.com

Realno je očekivati da policija počne da hapsi lidere opozicije u slučaju građanske neposlušnosti, smatra advokat Vladimir Gajić.

Njegov kolega Božo Prelević procjenjuje da Aleksandar Vučić nije glup političar i da do hapšenja Dragana Đilasa, Boška Obradovića ili Vuka Jeremića neće doći u slučaju eventualne blokade autoputa koja je najavljena ukoliko svi predstavnici vlasti, od predsjednika države, premijera do predsjednice Skupštine do 13. aprila ne podnesu ostavke.

Vučić je na nedavne opozicione najave građanske neposlušnosti rekao da će država kažnjavati sve one koji budu posegli za protivzakonitim postupcima, poput blokade puteva ili upada u privatne kompanije ili javne ustanove.

Vladimir Gajić za Danas kaže da će režim svoju vlast braniti svim sredstvima i da je Srbija tek u početnoj fazi.

– Oni se suzdržavaju. To je kao kada mazite uspavanog tigra, koji bi voleo da nekog zakolje ali je obamro od sedativa. Oni se ponašaju kako Milošević u poslednjoj fazi. Sve je moguće. Da li će da uhapsi građane koji eventualno blokiraju neku saobraćajnicu je stvar političke volje onog ko o svemu odlučuje. On je najavio da hoće. Mi na sve to računamo. I niko se toga ne plaši. Ali plaši mečku rešetom – navodi Gajić.

Upitan o reakciji građana, odnosno da li bi nakon toga protesti dobili na snazi i masovnosti, on odgovara da pretpostavlja da bi građani zbog toga protestovali.

Beogradski advokat Božo Prelević podsjeća da je istorija pokazala da kad nekog uhapsite od njega napravite žrtvu pa mu skoče simpatije.

– Mislim da Vučić neće da hapsi. Vučić nije glup čovek i nije glup političar. Mislim da jako dobro vlada tehnologijom vlasti. On zna šta je Milošević dobio hapšenjem Vuka Draškovića. U suštini samo veći problem. Ništa drugo. Ne verujem da će se to desiti. Ako se to bude desilo to znači da ne samo da nemate opoziciju u parlamentu neko je imate u zatvoru. On bi to već uradio da je glup. Ali mislim da pokušava da vidi da li će protesti izgubiti na snazi po prirodi stvari – smatra Prelević. Kako dodaje, realno je očekivati da opozicija zato bude satanizovana putem medija, a na razne načine i dezinformacijama će vlast pokušati da suzbije entuzijazam građana.

Na pitanje koliko će građanima da smeta eventualno hapšenje lidera opozicije on kaže:“Mislim da ako bi Vučić sve Srbe preveo u islam da bi se bunilo između 10 i 20 odsto. Ja tako mislim o kuraži Srbije da gleda na sebe“, ukazuje Prelević.

Politički analitičar Dragomir Anđelković objašnjava da bi svuda u svetu policija reagovala u slučaju blokade autoputa nakon upozorenja i izvijesnog perioda tolerancije.

– Vidimo da u Parizu za mnogo manje stvari od blokade policija reaguje vrlo drastično i protom ne gleda da li se radi o političkim liderima ili nekom drugom. Tako da verujem da će naša policija naći mehanizam da deluje višeslojno odnosno da prvo pokuša da reši situaciju na drugi način. Ali ali ako ne bude mogla ili ako dugo bude potrajao proces blokade, verovatno će da interveniše kao svuda u svetu – kaže Anđelković. Na pitanje o reakciji građana, on navodi primjer upada građana u zgradu RTS-a, na šta je, kako kaže, reakcija bila negativna za opoziciju.

– Kad bi policija brutalno delovala bez ikakvog osnova to bi izazvalo simpatije javnosti. Ali ako policija neko vreme čeka i upozorava i na kraju reaguje blokadu jer ugrožava veliki broj građana ne verujem da će reakcija biti burna – zaključuje Anđelković.

Poslanički imunitet nije zaštita

Dosta se ovih dana polemisalo o poslaničkom imunitetu koji ima lider Dveri Boško Obradović i koji i najavljuje razne oblike građanske neposlušnosti. Vladimir Gajić kaže da imunitet nije nikakva zaštita ukoliko režim riješi da ga uhapsi. „Ne mogu da ga uhapse bez skidanja imuniteta. Mogu da ga liše slobode ako ga zateknu u vršenju nekog krivičnog dela pa da mu posle ukinu imunitet. Poslanički imunitet nije nikakav prepreka i zaštita. Mogu da zakažu sednicu Administrativnog odbora i da ga mu ukinu imunitet dok si rekao keks“, objašnjava Gajić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh