Region

Hrvatska je pred propašću

Penzioni sistem u Hrvatskoj, koji se zasniva na solidarnosti između postojećih radnika i penzionera, raspao se jer se broj radnika i penzionera gotovo izjednačio.

No image - Haber.ba

S obzirom na to da će se taj omjer samo pogoršavati zbog masovnog iseljavanja i prirodnog pada broja stanovnika, oni koji budu išli u penziju za 20-30 godina, mogu zaboraviti na to da će od državne penzije uspjeti preživjeti.

Trenutno u Hrvatskoj ima 1,52 miliona radnika, odnosno osoba koje plaćaju penziono osiguranje, i 1,24 miliona penzionera, što znači da na svakog penzionera dolazi 1,23 radnika. Kada se pogledaju historijski podaci, vidljivo je da se taj omjer pogoršava već četiri decenije, a gotovo nevjerovatno zvuči da je početkom 80-ih godina na jednog penzionera u Hrvatskoj dolazilo oko 4 radnika, piše “Index“.

Situacija je zapravo još lošija od onog što pokazuju podaci

Situacija u penzionom sistemu Hrvatske je zapravo i lošija nego što ovi omjeri pokazuju jer treba imati na umu da se u radnike ubrajaju i hiljade ljudi viška u državnoj administraciji ili javnim kompanijama koji ne stvaraju novu vrijednost, nego su “zbrinuti” kroz zapošljavanje na nepotrebnim ili izmišljenim poslovima.

Osim toga, u penzionom sistemu je i veliki broj povlaštenih penzija. Ukupno je u penzionom sistemu 175.200 “povlaštenih” penzionera, a za njihove penzije mjesečno se izdvaja 773,4 miliona kuna, odnosno oko 9,3 milijarde kuna godišnje. Naravno, i ti penzioneri imaju više ili manje zarađenog staža, ali penzije su često veće u odnosu na ono što bi dobili da se radi o uobičajenim radničkim penzijama. Zbog toga mnogi smatraju da bi beneficije koje proizlaze iz penzija po posebnim propisima trebale biti izdvojene iz penzionog sistema.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh