Region

UN: Alarmantan nivo zagađenja zraka na Balkanu

U 18 analiziranih gradova zagađenje zraka je uzrok znatnog broja prijevremenih smrti, navodi se u novom izvještaju.

No image - Haber.ba

Stanovništvo u svim većim gradovima širom zapadnog Balkana suočeno je sa alarmantnim nivoom zagađenosti zraka koje smanjuje njihov životni vijek, a velikim dijelom je to zbog toga što je ta oblast i dalje jako zavisna od uglja za proizvodnju struje, saopštile su danas Ujedinjene nacije u novom izvještaju, prenosi agencija Beta.

Izvještaj UN-ovog programa za životnu sredinu (UNEP) pripremljen je u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i institucijama za upravljanje kvalitetom zraka u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Izvještaj je zasnovan na podacima skupljenim za minimum 274 dana godišnje.

„Stanovništvo u toj oblasti izloženo je nekim od najviših koncentracija zagađenja zraka u Evropi, do pet puta višeg od normi određenih na nacionalnom nivou i u EU-u“ navodi se u izvještaju.

Još se kaže da je nedostatak pristupa savremenim izvorima obnovljive energije u regionu glavni uzrok zagađenja zraka.

Petnaest aktivnih elektrana na ugalj, od kojih su neke zastarjele, u pet zapadnobalkanskih zemalja, ispuštaju znatne količine sumpor dioksida, azotnog oksida, prašine ili sitnih čestica u zrak, piše u izvještaju.

Također, čak 88 posto od 7,3 miliona zgrada u tom regionu koriste decentralizovane sisteme grijanja koji neefikasno koriste energiju.

Skraćenje životnog vijeka
Izvještaj navodi da je u 18 analiziranih gradova zagađenje zraka uzrok znatnog broja prijevremenih smrti.

„Zagađenje zraka u gradovima zapadnog Balkana izaziva između 15 i 19 posto ukupnog broja smrtnih slučajeva i skraćuje životni vijek za između 1,1 i 1,3 godine“, navodi se u izvještaju.

U posmatranim balkanskim gradovima dnevna ograničenja izloženosti česticama čađi ili druge materije ili PM10, prekoračena su između 120 i 180 dana godišnje.

To je mnogo više od dozvoljenog prema nacionalnim i normama EU-a, koji broj takvih dana ograničavaju na 35.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh