Region

Mustafa tužio Vulina što je Albance pogrdno nazivao “Šiptarima”

Predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca Ragmi Mustafa je danas izjavio da vjeruje da će sud biti nepristrasan u vezi s njegovom tužbom koju je u ime Nacionalnog savjeta podnio protiv ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina zbog govora mržnje. Mustafa je izjavio kako je tužbu protiv Vulina 25. juna podnio Višem sudu u Beogradu, zbog toga što je Vulin nekoliko puta “javno nazivao Albanace ‘Šiptarima’ ” i to “u pogrdnom i pežorativnom tonu”.

Aleksandar Vulin - Kurir.rs

Mustafa je rekao da je, kada je najavio da Nacionalni savjet Albanaca razmišlja o pokretanju tužbe protiv Vulina zbog govora mržnje, “Vulin, također preko medija odgovorio da je to kompliment za njega kao ministra, i da ‘ne zna kako oni hoće da budu nazivani: Arbanasi, Arnauti, Šiptari'”.

Mustafa je rekao da “Nacionalni savjet Albanaca ne prihvata vođenje i relativizaciju prakse da se na govor mržnje kojim se vrijeđa jedna manjina.., a koja dolazi od jednog ministra odbrane, gleda kao na individualni postupak, već da takav mentalitet govori o današnjoj Vladi Srbije i o zvaničnoj Srbiji”.

“Poštovanje manjina je i zakonska i ustavna obaveza Vlade, a poštovanje i prihvatanje drugog je preduslov za demokratsko društvo. U jednoj demokratskoj vladi i demokratskoj državi, svaki ministar koji neprestano vrijeđa manjine u javnosti, barem će biti razriješen. Albanci nisu krivi što Vlada Srbije nema demokratske kapacitete”, kazao je Mustafa, prenosi “Beta”

Po njegovim riječima “to su i razlozi zbog kojih s pravom Srbija nije prihvaćena u Evropskoj uniji i zašto Albanci ne osjećaju Srbiju kao svoju državu”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh