Region

Ramuš Haradinaj: Ja sam bivši premijer, ali takse ostaju

Nakon današnje neuspješne sjedice vlade, Ramuš Haradinaj potvrdio je da je on sada bivši premijer, ali da će se obratiti Ustavnom sudu da bi, kako je rekao, dobio tumačenje o ovlašćenjima i odgovornosti “vlade u ostavci”.

Ramush Haradinaj - Nezavisne.com

– Nećemo donositi odluke osim onih koje se budu ticale budžeta za vanredne parlamentarne izbore, a ministri će nastaviti samo sa određenim zadacima – rekao je Haradinaj, prenijela je Koha.

On je podsjetio da je u svojoj pisanoj ostavci istakao da neće dopustiti vakum u radu institucija.

– Ja više nisam premijer, ja sam bivši premijer, nakon ostavke – kazao je Haradinaj.

Najavio je da će pitanje o nadležnostima “vlade u ostavci” ustavnom sudu uputiti vladina kancelarija za pravna pitanja, i da očekuje da ta najviša pravosudna institucija razjasni novonastalu situaciju nakon njegove neopozive ostavke.

Današnja sjednica kosovske vlade prekinuta je zbog neslaganja članova Haradinajevog bivšeg kabineta o tome šta dalje u novonastaloj situaciji, javila je RTK na albanskom jeziku.

Usprotivili se Tačijevi ministri

Haradinaj je na početku sjednice rekao da vlada, prema tumačenju vladine pravne kancelarije, nema pravo da stvara vakum u svom radu, čemu su se usprotivili ministri iz reda vladajuće DPK i Inicijative, pa je Haradinaj rekao da mu ne preostaje ništa drugo već da se obrati Ustavnom sudu.

Iskoristio je ovu priliku da se još jednom osvrne na 100 odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH, i ponovio da će ta mjera ostati sve dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost.

Ne vidi, kazao je, mogućnost da sporazum o normalizaciji odnosa sa Beogradom bude donesen bez priznanja kosovske nezavisnosti u okviru postojećih granca.

– Ja sam protiv toga. Neću dozvoliti ukidanje taksi dok ne dobijemo priznanje kosovske nezavisnosti. Dakle, porez ostaje, dok Srbija ne prizna Kosovo – rekao je Haradinaj.

Sjednici vlade nisu prisustvovali šef kosovske diplomtije Bedžet Pacoli i Fatmir Ljimaj, koji je lider Inicijative i potpredsjednik bivšeg premijera, prenosi “Srpska“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh