Region

Odluka suda: ‘Za dom spremni’ kažnjiv je i u pjesmi Čavoglave

Donesena je presuda kojom je izvođač pjesme ‘Bojna Čavoglave’ pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava ‘Za dom spremni’ na njezinu početku.

Marko Perković Thompson - Vecernji.hr

U pravomoćnoj presudi koju je donio Visoki prekršajni sud, a čiju presliku ima “Jutarnjilist“, stoji da je pozdrav ‘Za dom’ i ‘Za dom spremni’ korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

‘Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme ‘Bojna Čavoglave’ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja’, stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Siniša Senjanović.

Međutim, spomenutom pravomoćnom presudom, koju je Visoki prekršajni sud donio 13. juni ove godine te je prvostupanjskom sudu uručio 17. juli, nije kažnjen izvorni izvođač i autor ‘Bojne Čavoglave’ Marko Perković Thompson, nego lokalni pjevač iz Makarske Mario Roso koju je Thompsonovu budnicu s pripadajućim pozdravom izveo na jednom od trgova u Makarskoj prilikom obilježavanja 20. obljetnice akcije Oluja, navodi “Tportal“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh