Region

Atlantski savjet SAD: “Rusija ometa pomirenje na Balkanu”

Potpredsjednik Atlantskog savjeta SAD Damon Wilson kaže kako su ruske obavještajne agencije iznad svega prilagodljive i snalažljive, ali da je jedini način da se osigura stabilnost kroz dalju saradnju i oprez među saveznicima.

Damon Wilson - Vijesti.ba

Wilson ističe da je izgradnja otpornih demokratija, jačanje institucija i javne svijesti pravi način kako se treba braniti u kombinaciji s članstvom Crne Gore u NATO savezu i na kraju u Evropskoj uniji.

Lekcije koje smo naučili u Crnoj Gori su od velike pomoći i vrlo su poučne, ali jedini način da se osigura stabilnost je kroz dalju saradnju i oprez među saveznicima – navodi Wilson.

Poručuje da Washington ima jak interes da EU nastavi proširenje u jugoistočnoj Evropi.

Zapadni Balkan je nedovršen posao u Evropi i na kraju budućnost cijelog regiona je u cjelovitoj i slobodnoj Evropi. Očigledno će predstojeća odluka o Albaniji i Sjevernoj Makedoniji utrti put za narednih nekoliko decenija. S obzirom na hrabre korake lidera u Skoplju, posebno da se dođe do trajnog sporazuma sa susjedima u Atini, bilo bi šteta da se evropski lideri povuku u ovom trenutku. Poslije svega, otvaranje pristupnih pregovora je poziv da se više radi i provodi više reformi, a ne manje. SAD imaju jak interes da EU nastavi proširenje u jugoistočnoj Evropi – rekao je on.

Na pitanje da li će biti novog pokušaja Rusije da destabilizuje region, Wilson je odgovorio da je gotovo sigurno, ali nije vjerovatno da se odigra na potpuno isti način.

Ruske obavještajne agencije su iznad svega prilagodljive i snalažljive. Lekcije koje smo naučili u Crnoj Gori su od velike pomoći i vrlo su poučne, ali jedini način da se osigura stabilnost je kroz dalju saradnju i oprez među saveznicima. Izgradnja otpornih demokratija i jačanje institucija i javne svijesti je pravi način kako ćemo se braniti u kombinaciji sa članstvom Crne Gore u NATO savezu i na kraju u Evropskoj uniji – smatra Wilson.

Odnose Crne Gore i Srbije ocijenio je komplikovanim, te dodao da te dvije zemlje trebaju biti prirodni partneri i saveznici.

Ovo zahtijeva uzajamno poštovanje, dobru volju i prihvatanje suvereniteta svake države. Samo Rusija ima interes da ometa proces pomirenja i saradnje u regionu. Normalizacija uloge Srbije u regionu, uključujući i putem sporazuma sa Kosovom, doprinijet će uklanjaju barijera i boljim odnosima u cijeloj regiji – zaključuje Wilson, piše “RTCG“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh