Region

Mađarska se zalaže za proširenje EU: Srbija i Crna Gora bi trebale biti odmah primljene

Mađarska se zalaže za brzo proširenje EU i istodobno na mjestu povjerenika Unije za proširenje želi vidjeti svog kandidata. On je međutim sporan i neizvjesno je da li će dobiti podršku Europskog parlamenta.

Zastava EU - Cakovec.hr

“Mađarska vlada se zalaže za brzo proširenje Europske unije na Balkan. ‘Srbija i Crna Gora su spremne za prijem u EU. One bi trebale što je prije moguće biti primljene’, rekao je Zontan Kovacs, glasnogovornik mađarske vlade u ponedjeljak u Beču. ‘Balkan je integralni sastavni dio Europe’, rekao je Kovacs koji je dugogodišnji čovjek od povjerenja desničarskopopulističkog mađarskog premijera Viktora Orbana”, piše Handelsblatt.

List navodi da je Europska komisija, pod predsjedanjem Jean-Claude Junckera kao najraniji datum za prijem Srbije i Crne Gore navela 2025. godinu. “Još uvijek postoje brojni problemi sa kandidatima za prijem – od nedovoljne pravne sigurnosti preko korupcije i nepotizma do slobode medija”, piše Handelsblatt.

List ocjenjuje da podrška iz Budimpešte Srbiji i Crnoj Gori ima posebnu težinu u Briselu: “Jer ako bude po planovima buduće predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen Mađarska će u budućnosti imati povjerenstvo za susjedstvo i proširenje. Za ovu poziciju je nominiran bivši mađarski ministar pravosuđa Laszlo Trocsanyi iz desničarskopopulističke stranke Fidesz”, piše Handelsblatt. List međutim navodi da je ovaj 63-godišnjak, koji je do juna bio ministar pravosuđa, sporan jer je odgovoran za spornu reformu pravosuđa u Mađarskoj: “Neizvjesno je da li će Trocsanyi dobiti neophodnu većinu u Europskom parlamentu da bi bio imenovan europskim povjerenikom”, ocjenjuje list.

Handelsblatt citira glasnogovornika mađarske Vlade Kovacsa koji je u ponedjeljak hvalio Trocsanyijeve stručne i diplomatske kompetencije: “On ispunjava sve preduvjete za uspješnog povjerenika”, rekao je glasnogovornik mađarske Vlade.

“Trocsanyi bi na mjestu povjerenika za proširenje trebao zamijeniti austrijskog političara Johannesa Hahna koji je od balkanskih zemalja stalno zahtijevao ulaganje više napora na njihovom putu ka Europi”, piše Handelsblatt. “Cijeli region se nalazi u prelaznoj fazi, niko ne može reći koliko će to trajati”, rekao je Hahn nedavno za ovaj list.

Vlada u Budimpešti se, kako piše Handelsblatt, u međuvremu priprema za mogući poraz u Europskom parlamentu prilikom glasanja o njenom kandidatu Trocsanyiju. “Premijer Orban je već pronašao alternativnog kaniddata za Trocsanyia. ‘Svaka zemlja ima rezervnog kandidata’, potvrdio je glasnogovornik mađarske Vlade u ponedjeljak. No na pitanje novinara o kome je riječ nije želio otkriti ime kandidata”, piše Handelsblatt.

Cvjeta posao krijumčara na Balkanskoj ruti

“I dalje postoji velika potražnja da se preko jugoistočne Europe stigne na sjeverozapad i pri tome ne nedostaje onih koji to nude. Sve počinje već na južnom predvorju Balkanske rute, na grčkim otocima ispred obale Turske”, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

List navodi da migranti, između ostalog, bivaju transportirani u kamionima, te da je sve više takvih slučajeva i u Srbiji.

“U maju je policija u Preševskoj dolini, na jugu Srbije, uhitila muškarca koji je u svom kamionu vozio u pravcu sjevera 53 migranta, od kojih je najveći dio bio porijeklom iz Pakistana. Neki migranti su uspjeli stići dalje, te su otkriveni tek na srbijansko-hrvatskoj granici. Riječ je o sedam Afganistanaca koji su trebali biti prebačeni u Njemačku, a koji su, prema navodima srbijanskih medija, bili u hladnjači koja je prevozila maline sa Kosova”, piše FAZ navodeći da vozači kamiona bivaju uhapšeni i osuđeni, a migranti smješteni u izbjegličke centre.

“Onaj ko to sebi može priuštiti vrlo brzo pokušava ponovo stići u Njemačku ili susjedne bogate zemlje. U martu je srbijanski povjerenik za izbjeglice Vladimir Cucić rekao da je od oko 4500 migranata, koji se nalaze u prihvatnim centrima u Srbiji, samo 20 signaliziralo da žele ostati u Srbiji. Cucić je rekao da muškarci koji putuju sami najčešće nakon dvije do tri sedmice nalaze način da Srbiju napuste i krenu u željenom pravcu”, piše FAZ .

List dalje navodi da su opisani slučajevi u ovom tekstu postali poznati javnosti jer su ih policija i snage sigurnosti otkrili. “Koliko drugih slučajeva ne bude obznanjeno jer su policija i druge državne strukture dio biznisa nije moguće reći. Ipak na osnovu pojedinačnih slučajeva može se zaključiti: Posao krijumčara na Balkanskoj ruti ide dobro – moglo bi se reći kao podmazan”, zaključuje FAZ, prenosi “DW“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh