Region

“Kolinda Grabar Kitarović bezočno laže o Vukovaru”

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta, ocjenio je u nedjelju kao antievropsku izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da u Vukovaru nisu sazreli uslovi za ćirilicu i poštovanje prava Srba, sve dok se ne rješe tzv. velike stvari.

Kolinda Grabar Kitarović - Nezavisne.com

“Hrvatska predsjednica iznosi bezočnu laž da se u Vukovaru krše prava većinskog hrvatskog naroda i da je tobože prvo potrebno da se procesuiraju ratni zločini protiv Hrvata u Vukovaru, a da se tek onda poštuju nacionalna i ljudska prava prava vukovarskih Srba”, saopštio je Linta.

Tom izjavom, naveo je on, Kolinda Grabar Kitarović je po ko zna koji put potvrdila da krši Ustav, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, kao i evropske vrijednosti, posebno, ljudska prava i vladavinu prava, prenosi “Tanjug”.

Linta ističe da Grabar Kitarović besramno ćuti na činjenicu da su u Vukovaru u proljeće 1991. godine hrvatske paravojne formacije počele da sprovode teror nad srpskim narodom i uništavaju srpsku imovinu. Posebno je važno naglasiti, kaže Linta, da su sve civilne žrtve u Vukovaru bile upravo posljedica te ustaške agresije.

Prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica „Protiv zaborava”, koje djeluje u Hrvatskoj, tokom ljeta i jeseni 1991. godine u Vukovaru je ubijeno ili nestalo više od 120 Srba, rekao je Linta i podsjetio da za navedene zločine protiv Srba niko nije optužen, a kamoli osuđen.

On je pozvao Tužilaštvo za ratne zločine da konačno počne da procesuira brojne zločine nad Srbima u Vukovaru.

“Bez kažnjavanja hrvatskih zločinaca i odbacivanja lažne teze o tzv. velikosrpskoj agresiji, nije moguće govoriti o smirivanju tenzija i pomirenju Srba i Hrvata u Vukovaru i Hrvatskoj”, zaključio je Linta u saopštenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh