Region

Aleksandar Stanković se oglasio o raspravi s Jelenom Veljačom

Aleksandar Stanković na Facebooku je reagirao na negativne komentare koje je izazvala jučerašnja rasprava između njega i glumice i aktivistice Jelene Veljače u njegovoj emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u.

Aleksandar Stanković - ba.N1info.com

Stanković i Veljača su se u razgovoru su se dotakli i pokreta Me Too, koji je nastao kao reakcija na brojne slučajeve se*sualnog zlostavljanja od holivudskog producenta Harveyja Weinsteina.

Voditelja je zanimalo zašto je glumica Salma Hayek 14 godina šutjela o zlostavljanju, a zapitao se i “zašto si je to dopustila”, uz opservaciju da njemu ta priča ne zvuči uvjerljivo.

“To je izjava koja se često čuje kada govorimo o se*sualnom nasilju. Vi sekundarno viktimizirate Salmu Hayek. To bi vam rekla svaka stručnjakinja. To nije zdravorazumsko razmišljanje. Vi ste bijeli heterose*sualni muškarac na poziciji moći. Vi ne razumijete da muškarci i žene, čak i kada su na istoj poziciji moći, nisu ravnopravni. To feminizam pokušava jako dugo reći. Nije isto vode li Nedjeljom u 2 muškarac ili žena”, odgovorila mu je Veljača.

“Gospodine Stankoviću, možda se bojala za vlastiti život, karijeru, za svoju egzistenciju, za svoj status. Ne znam je li bila američka državljanka. Ali poanta je da žene žrtve silovanja imaju pravo prijaviti zlostavljanje kad god one to žele”, pojasnila je.

Stankovića je potom zanimalo “koja je razlika između udvaranja i se*sualnog uznemiravanja”.

“Postoji jasna razlika. Udvaranje može biti odbijeno. Čovjek je došao, donio cvijeće, ona je rekla ne. Ako stavi ruku na koljeno, a nije dobio dozvolu s druge strane – onda je to apsolutno se*sualno uznemiravanje”, pojasnila je voditelju.

Stanković je u današnjoj objavi na Facebooku poručio da i dalje misli kako Hayek nije trebala ostati u poslovnom odnosu s nekim tko ju je se*sualno uznemiravao, ali i da prihvaća sugestiju gošće da svaka žrtva treba sama odlučiti kada će i hoće li prijaviti zlostavljača, te je dodao da je nakon emisije dobio prijetnje.

“S obzirom da sam u dosadašnjoj karijeri napravio više desetaka emisija na temu zaštite ljudskih , ženskih, manjinskih, se*sualnih i drugih prava nemam potrebnu dodatno objašnjavati svoja stajališta. Više manje o meni se sve zna. Tko hoće vjerovati da mrzim žene, ili nekog trećeg nakon 20 godina javnog obavljanja ovog posla slobodno. Međutim nakon jučerašnje emisije s Jelenom Veljačom javilo se više novinara s istim pitanjem jesam li u svađi s gošćom i što sam točno mislio kada sam govorio o slučaju Salme Hayek.

Gošća i ja se nismo osobno sukobili , sučelili smo stajališta , a to se događa u svakoj Nu2. Govoreći o poznatoj holivudskoj glumici u polemici sam iznio i stajalište kako nije trebala ostati u poslovnom odnosu s nekim tko ju je se*sualno uznemiravao. To mislim i dalje.U smislu zadovoljenja pravde potrebno i društveno poželjno bi bilo da je prijavila zlostavljača, ali prihvaćam sugestiju gošće da svaka žrtva treba sama odlučiti kada će i hoće li to napraviti.

Ova tema je izazvala dosta komentara i na fb stranici Nu2. Svi komentari su dobrodošli osim onih u kojima se nekog vrijeđa i prijeti. Jučer je bilo i prijetnji kako bi mi bliske članove obitelji trebalo silovati pa bih drukčije razmišljao kao i fizičkih prijetnji . Molim vas da ne ostavljate takve komentare. Kako Jelena Veljača kaže, ja sam veliki bijeli muškarac i znam da moram biti naučen na takve stvari. Naučen, ali ne i pomiren s tim. Moja obitelj ne mora i trudit ću se koliko mogu da ih čuvam od takvih gadosti”, napisao je Stanković, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh