Region

Na hiljade vrana sletilo kod Jagodine, građani u strahu

U potrazi za hranom pojedine sjeverne ptice polako pristižu u naše krajeve da prezime, a među njima su i vrane iz vrste gačac koje su nedavno u velikom jatu od nekoliko hiljada ptica došle u dolinu Velike Morave kod Jagodine (Srbija) i kod nekih građana izazvale nelagodu i strah.

Vrane - RAS Srbija

Predstavnik Društva za proučavanje i zaštitu ptica Slobodan Knežević, kaže da građane njihova pojava ne treba da zabrinjava, jer, objašnjava, gračci po svojoj prirodi nisu agresivna vrsta, niti u ovom periodu mogu da naštete bilo kojoj poljoprivrednoj kulturi.

– Ta vrsta vrana živi u većim kolonijama, i u ovom periodu godine dešava se da populacija iz sjeverne Evrope pronalazi hranu u našoj zemlji i pridružuje se domaćim jatima. Zbog toga ta jata mogu nekada brojati i više hiljada jedinki – rekao je Knežević za Tanjug.

Naime, tako veliki broj gačaca mogao bi da ima pozitivnu ulogu u zaštiti životne sredine, kaže Knežević, jer su, objašnjava, gačci svaštojedi i besplatno za nas ‘recikliraju’ veliku količinu organskog otpada koja završi u prirodi.

– Možda nemamo razvijenu industriju za recikliranje otpada, ali imamo sreću da ta vrsta ptice i dalje u značajnim brojkama dolazi u naše krajeve i uspjevaju da recikliraju naš organski otpad, kako ne bi ostao glodarima, kao što su pacovi, koji su često prenosioci opasnih bolesti po ljude – navodi Knežević.

Osim vrana, kaže on, u Srbiji će ove godine prezimiti i druge ptice, kao što su sjeverne zebe, obične zebe, češljugari, zelentarke, zimovke, odnosno sve one vrste koje se u nastupajućem hladnom periodu spuštaju u niže predjele kako bi pronašle hranu.

– Mnogi možda ne znaju, ali brojnim vrstama ptica je hrana osnovni motiv zašto se uopšte sele, ne toliko zima pa da ne mogu da izdrže hladnoću – objasnio je Knežević.

Zanimljivo je, navodi on, da će se i neke ptice, koje mi znamo kao ptice selice, zadržati nešto duže u Srbiji zbog miholjskog ljeta, a možda i ovdje provesti cijelu zimu.

– Nije rijetkost da se i neke tipične selice, na primjer rode, zadrže kod nas i tokom čitave zime, budući da hranu pronalaze na deponijama i uspiju da prezime zimu – navodi Kneževć, piše “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh