Region

Teška bolest odnijela je Mihajla Sporića: Saznao je dijagnozu pred odlazak na Cambridge; Uvijek nasmijan, nije se predavao

Bio je višestruki zlatni olimpijac i državni prvak u oblasti fizike.

Mihajlo Sporić - Facebook

Teška bolest odnijela je Mihajla Sporića (21), najboljeg srbijanskog, a mnogi smatraju i svjetskog, mladog fizičara. Saznao je da ima rak pluća mjesec dana prije odlaska na Kembridž, prije dvije i po godine. Najteža dijagnoza nije ga pokolebala. Otišao je tako, uporedo se liječio i studirao, bio najbolji, kao što je to uvijek bio. Nažalost, u petak je iz Engleske stigla strašna vijest.

Legendarni direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović je rekao da je Mihajlo bio možda i najbolji izdanak te škole. Prije samo godinu dana roditelji su iz Engleske javili da je izliječen, a on je u međuvremenu i sam dolazio u posjetu svojoj gimnaziji, koju je beskrajno volio.

– U petak je cijela škola plakala. Bio je to neopisiv prizor, đaci su bukvalno jecali – kaže Ognjanović.

Prema njegovim riječima, dok je bio direktor vidio je mnogo nadarenih đaka, ali je Mihajlo bio nešto zaista posebno.

– Vjerujte, ne kažem to zato što se dogodila ova tragedija. Ne, on je bio toliko talentovan, nadaren, šarmantan. Dugo sam ga znao, a ni jedan put ga nisam vidio namrštenog, bez osmijeha na licu. Osvajao je nagrade, vezivao trijumfe na takmičenjima kao niko prije i poslije njega. Uporedo je stizao i da se bavi sportom. Sjećam se kako mi se nekoliko mjeseci prije nego što se razbolio hvalio kako je istrčao polumaraton – priča Ognjanović.

On kaže da je dijagnoza raka pluća bila strašan šok za Mihajla, njegove roditelje i sestru. Ali to ga nije zaustavilo.

– Odlučili su da krene u Englesku, tamo je dobio stipendiju na čuvenom Trinitiju, na Kembridžu. Englezi su znali koliki je talenat, da ne pretjerujem, ali možda i budući nobelovac, i odmah su mu dali posebnu sobu, mogućnost da se uporedo liječi i studira, da sa njim bude neko od roditelja. U sobu su mu dolazili asistenti i profesori, tu je i polagao kad nije moglo drugačije – priča doskorašnji direktor Matematičke gimnazije.

Srbija na neslavnom drugom mjestu

Karcinom pluća je vodeći uzrok smrtnosti od karcinoma u svijetu i najčešća maligna bolest kod muškaraca. Srbija zauzima neslavno drugo mjesto u Evropi po incidenci karcinoma pluća, a broj oboljelih raste svake godine. Iako je pušenje glavni uzrok ove bolesti, ne javlja se samo kod pušača.

Mihajlo je bio višestruki zlatni olimpijac i državni prvak u oblasti fizike, najbolji u državi i u astronomiji, stajao je na pobedničkim postoljima i na takmičenjima iz matematike i programiranja, a svojoj kolekciji odličja dodao i titulu mladog heroja Srbije! Bio je pobjednik konkursa ‘Youth Heroes’ u oblasti obrazovanja i nauke za srednjoškolce i studente osnovnih studija.

U Srbiji je upisao dva fakulteta, a studirao je i na Kembridžu u Velikoj Britaniji. Bio je student Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, smjer Elektrotehnika i računarstvo, kao i Fizičkog fakulteta, na studijskom programu Teorijske i eksperimentalne fizike, gdje u svojim indeksima ima najbolje ocjene.

Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije, matematike i drugih oblasti. Sa Međunarodne olimpijade iz fizike u Cirihu, Mihajlo je donio zlatno odličje 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za Mladog heroja Srbije.

Završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu, nosilac je Vukove diplome, Svetosavske nagrade, dobitnik zlatnih medalja iz fizike u Švicarskoj, na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji.

Mihajlo Sporić dijelio je svoje znanje sa vršnjacima, ali i sa mlađim generacijama volontirajući na Međunarodnom kupu matematičke gimnazije, kao i učešćem na matematičkim radionicama za osnovce. Na taj način, svojim radom i zalaganjem otvarao je vrata fizike mladim ljudima. Pozitivnim duhom, radoznalošću i uspjesima ovaj mladi heroj bio je uzor svojim vršnjacima, ali i generacijama koje stasavaju.

Mihajlo je pored mnogih aktivnosti, svirao klavir i trčao maratone. Sljedeće polje na kom je srbijanski genije hteo da ostvari rezutate, jeste eksperimentalan rad u polju fizike visokih energija, ali ga je teška bolest omela u svojim snovima.

Univerzitet Kembridž ustanovit će nagradu u čast Mihajla, studenta završne godine na odsjeku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

Mihajlo će biti sahranjen na Novom groblju u Beogradu, piše “Informer“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh