Region

Ambasador Anthony Godfrey: Cilj SAD-a je da ohrabri dijalog Kosova i Srbije

Novi američki ambasador u Beogradu Anthony Godfrey kaže da je iinteres Washingtona da Zapadni Balkan bude mjesto stabilnosti i prosperiteta.

Cilj Amerike je da ohrabri dijalog između Srbije i Kosova i ukaže na to koliko bi ljudi u regiji imali koristi od toga da se nađe rješenje za kosovski problem, izjavio je novi američki veleposlanik u Beogardu Anthony Godfrey.

“Moj zadatak je popraviti odnose Srbije i SAD-a, ali raditi u interesu svoje zemlje na Balkanu. I interes Amerike je da Zapadni Balkan postane mjesto stabilnosti i prosperiteta, gdje se poštuju demokratske vrijednosti, gdje zemlje poštuju granice i imaju dobre odnose”, rekao je on za Radio-televiziju Srbije, prenosi Tanjug.

Istaknuo je da je to najbolji način za put prema Europskoj uniji i zato je, kako kaže, njegov cilj upotrebiti svu energiju i sva sredstva veleposlanstva u Beogradu da pomogne Srbiji da postigne ono što je sama sebi postavila, a to je ulazak u EU.

Godfrey: Loš signal iz Brisela
Naveo je i da je EU poslala loš signal kada je rekla da zaustavlja proces proširenja.

“Američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer i ja smo razgovarali i izrazili razočarenje što EU nije učinila korak naprijed. Bio je to loš signal”, rekao je američki veleposlanik.

On, ipak, napominje, da članstvo u EU ostaje za Srbiju važan podstrijek.

“Kolege iz Bruxellesa su me uvjerili da nije baš došlo do potpune promjene politike i podsjetili su me da je proširenje utkano u osnivačke dokumente Unije, tako da to pitanje nije sasvim zatvoreno.”

Na pitanje da li vakuum koji ostavlja odađanje proširenja za neke druge utjecaje, na primer Rusije i Kine, američki veleposlanik kaže da ga to ne uznemiruje.

Da zemlje regije postanu članice Unije
“Srbija dobro napreduje, najveći dio investicija dolazi iz Europe. Europa je blizu, a Kina i Rusija su daleko. Razumijem specijalne veze Srbije s Rusijom i Kinom i one su vam važne, Srbija sama odlučuje o svojim partnerstvima i mi te odluke poštujemo”, naveo je Godfrey.

Posebno poštujemo odluku o neutralnosti i suverenitet Srbije i znamo da je Srbiji važno da postane članica EU-a, rekao je.

Prema njegovim riječima, reforme koje su učinjene i one koje treba obavljati zbog članstva u EU su važne same po sebi, a ne samo zbog članstva.

Godfrey je ponovio da se SAD zalaže da sve zemlje u regiji postanu članice EU-a, a naročito one koje to žele.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh