Region

Ana Branabić: “Vučić prihvatio moju molbu da maksimalno pomjeri izbore”

Brnabić je dodala da je predsjednik bio protiv toga, ali da je prihvatio njenu molbu.

No image - Haber.ba

Premijerka Srbije Ana Branabić izjavila je danas da je lično zamolila predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se maksimalno pomjeri datum održavanja izbora, ali u skladu sa zakonom i Ustavom. Brnabić je dodala da je predsjednik bio protiv toga, ali da je prihvatio njenu molbu, piše “N1“.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je Vučić smatrao da je za Srpsku naprednu stranku bolje da izbori budu što prije, da je to bolje za građane, ali da su željeli da izađu u susret dijelu opozicije i zahtjevima europarlamentaraca.

“Mogu samo da pretpostavim da će opozicija koja je tražila vrijeme da se dodatno razmahne, da predstavi briljantne ideje poput upada u RTS, prevrtanja kocke, kucanja na Skupštinu, i na najbolji način iskoristi to vrijeme”, rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla da je raspisivanje izbora ekskluzivno pravo predsjednika Srbije i da je ona tražila pomjeranje da bi pokazali dobru volju da se opoziciji da dodatno vrijeme, ali je dodala da odlaganje za devet mjeseci nije po Ustavu.

“Meni iz mojih razgovora sa predsjednikom ne djeluje da je on spreman da kompromituje Ustav i zakone. Ne vjerujem da će pomjeranja od devet mjeseci biti”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da vjeruje da će Vučić obavijestiti javnost kada će biti izbori, a da ona nije ovlaštena da govori o tome.

Premijerka je rekla da je od početka međustranačkog dijaloga uz posredstvo Evropske unije, Vlada Srbija radila sve što su partneri tražili ili opozicija.

Ona je rekla da popravljanje izbornih uslova nisu prazna obećanja, već da ima 17 preporuka iz dijaloga i da je više od 70 posto preporuka u potpunosti urađeno.

Brnabić je istakla da su danas izborni uslovi daleko bolji od uslova 2012. godine i da se govori o još transparentnijim procesima. Prema njenim riječima, 2012. nije bilo medija koji su podržavali opoziciju u potpunosti, a u koje je pored Danasa, Krika, Cinsa i Birna, ubrojala i N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh