Region

Handkeu nagrada Udruženja književnika Crne Gore

Austrijskom piscu, dobitniku ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, Peteru Handkeu Udruženje književnika Crne Gore – UKCG, dodijelilo je počasno članstvo u ovoj najstarijoj književnoj ustanovi u Crnoj Gori.

Peter Handke - Irishtimes.com

“Udruženje književnika Crne Gore dodjeljuje Peteru Handkeu, ovogodišnjem nobelovcu, počasno članstvo u ovoj najstarijoj književnoj organizaciji u Crnoj Gori, kao i uglednu nagradu ”Makarijevo slovo”, za životno djelo, za 2019. godinu”, saopštilo je UKCG.

Ovim činom UKCG iskazuje zahvalnost i poštovanje iskrenom i pravom prijatelju i dobrotvoru, koji je i delom i principijelnim najvišim etičkim stavom ostao na strani istine, pravde i na strani žrtve, navedeno je u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

U saopštenju je citiran i dio iz apela koji je Handke 1999. godine tokom bombardovanja uputio čovječanstvu pod naslovom Čitava planeta zove se Jugoslavija: “Za one koji se na našoj planeti još nisu pretvorili u Marsovce i za ostale zelene koljače, njihova domovina je, počevši od 24. marta 1999. godine, Srbija, Crna Gora i Republika Srpska”.

Nagrada Handkeu, zaključuje UKCG, znak je razumevanja i ljubavi, te glas visokog poštovanja, prenosi “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh