Region

Đukanović razočarao Vučića: “Naš cilj EU, a ne nikakve zamjene poput ‘malog Schengena'”

Crna Gora podržava sve regionalne inicijative koje nas približavaju Evropskoj uniji i nikakva zamjena nam nije potrebna, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Regionalnom sastanku – Zapadni Balkan, koji se održava u Tirani, saopšteno je iz Predsjedništva Crne Gore.

No image - Haber.ba

Inicijativa “mini Schengen”, koju su pokrenule Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija dobra je prilika za razmjenu misljenja i dobro bi bilo prepoznati šansu da uz pomoć sličnih inicijativa i dalje napredujemo ka Evropi, kojoj teže sve zemlje regiona, poručio je predsjednik Crne Gore.

Još jednom je ponovio da je cilj Crne Gore članstvo u EU, te da nam ne treba substitut, i ako bi neko rekao Balkanska unija, umjesto Evropska, Crna Gora bi, kaže Đukanović rekla – neka hvala.

“Naš cilj je Crna Gora kao članica EU. Ne treba nam nikakav supstitut, a podržavamo sve regionalne inicijative koje nas približavaju tom cilju”, kazao je Đukanović na sastanku sa Vučićem, Ramom i Zaevom.

Sa regionalnog sastanka – Zapadni Balkan, koji je organizovan u okviru trilateralne inicijative Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, zvaničnici tih zemalja su poručili da je inicijativa koju su potpisali u Novom Sadu, a čiji je cilj uklanjanje prepreka za slobodan protok roba, usluga, ljudi i kapitala, otvorena za sve zemlje regije, prenose crnogorski mediji.

“Ja neću prestati da ponavljam da je ovo inijativa koja nikoga ne isključuje, ona nije nametnuta nikome ni od koga. Mi smo pozvali sve, za mene konstatno odbijanje kosovskih organa da prisustvuje za ovim stolom nije nešto što mogu da razumijem. Mi smo ovdje kako bismo isgradili most između pošlosti i budućnosti. Mislim da je ovaj proces u koheziji sa EU, možemo zajedno ubzati taj proces”, kazao je domaćin sastanka, premijer Albanije Edi Rama.

“Ja mislim da će inicijativa ubrzati proces ka EU,a to brže možemo uraditi samo ako smo zajedno. Ubijeđen sam da će svi građani imati mnoštvo benefita, neki se već vide. Shvatite ovo kao neki vid molbe za sve zemlje da se udružimo”, kazao je Vučić

Regionalni sastanak-Zapadni Balkan, koji je organizovan u okviru trilateralne inicijative Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, počeo je u Tirani, a sastanku, na poziv predsjednika Vlade Albanije Edija Rame, prisustvuje i Đukanović kao posmatrač, dok se na sastanku nisu pojavili predstavnici Kosova i BiH.

Sličnu argumentaciju protiv “maalog Schengena”, nekoliko dana ranije iznio je i premijer BiH, Denis Zvizdić, kazavši da BiH neće pristupati nikakvim asocijacijama koje bi mogle kopromitirati glavni culj – ulazak BiH u EU.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh