Region

Zaev: Moramo da dovedemo Evropu na Balkan

Suština ideje o “malom Schengenu” je na Zapadnom Balkanu ostvariti četiri slobode Evropske unije, poručio je makedonski premijer Zoran Zaev.

Zoran Zaev - TheGreekObserver.com

remijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je suština ideje o “malom Schengenu” u ostvarivanju četiri slobode EU – slobodnog kretanja ljudi, proizvoda, usluga i kapitala na Zapadnom Balkanu i ocijenio da takva inicijativa ubrzava integraciju regije u Uniju, prenosi AJB.

“U naš region moramo da uvedemo evropske principe saradnje i funkcionisanja. Moramo da donesemo Evropu na Balkan u svaku od naših zemalja. To je dio našeg domaćeg zadatka za integraciju u EU”, rekao je Zaev u intervjuu za Deutsche Welle, prenosi Beta.

Na kritike da u regiji već postoje Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) i Berlinski proces, Zaev navodi da postoji suštinska razlika, jer su ti procesi “podstaknuti i nadgledani od nekih članica EU-a”, dok je “mali Schengen” “autentična i neposredna inicijativa” tri zemlje Zapadnog Balkana.

“Ovo je autentičan proces naše zemlje, Albanije i Srbije, a nadamo se da će mu se priključiti i druge zemlje regije”, rekao je Zaev.

Vučić: Suficit Srbije
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić također je u ponedjeljak izjavio da “mini Schengen” odgovara svim zemljama u regiji, a ne samo Srbiji, kao što, kako kaže, navode pojedini kritičari, dodajući da su prije takve regionalne inicijative urađene brojne studije koje su to i potvrdile.

Kako javlja Tanjug, na konstataciju novinara RTS-a da pojedini kritičari govore da “mini Schengen” odgovara samo Srbiji, jer ima trgovinski suficit sa svima u regiji, Vučić je kazao da je tačno da Srbija ima suficit sa svim zemljama u okruženju, osim sa Mađarskom, ali da je “mini Schengen” takva inicijativa koja će odgovarati i Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, uz nadu da će i Crna Gora biti dio toga.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh