Region

Dačić: “Nadam se da u Crnoj Gori neće oduzimati crkve i manastire SPC”

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ponovio je danas da je Podogorica pogriješila što je usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijest i izrazio uvjerenje da u Crnoj Gori neće dalje zaoštravati situaciju tako što će oduzimati crkve i manastire Srpskoj pravoslavnoj crkvi, iako to zakon dozvoljava.

Ivica Dačić - Nezavisne.com

“Dalja primena Zakona u smislu oduzimanja crkava i manstira građenih u ko zna kom veku otvara mogućnost daljeg zaoštravanja situacije. Nadam se da to nikome neće pasti na pamet, ali zakon to omogućava i zato je važno da postoji dilalog, a za dijalog je potrebna volja na obe strane”, rekao je srbijanski ministar i izrazio nadu da ona postoji i u Podgorici.

Dačić je dodao da Beograd ostaje pri stavu da je potrebno tražiti najbolje rješenja u interesu svih.

“Ne želimo zaoštaravanje situacije već rešenje problema. Sa druge strane, imamo moralnu i ustavnopravnu obavezu da brinemo o našem narodu u Crnoj Gori, a po poslednjem popisu ih je 29 odsto”, rekao je Dačić novinarima odgovarajući na pitanje kakva je pozicija Srbije danas prema Zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji je danas stupio na snagu, prenosi “Tanjug”.

Srbija se ne miješa u unutrašnja politička pitanja Crne Gore, rekao je Daić uz napomenu da u unutrašnja pitanja ne spada položaj našeg naroda.

“Zalažemo se za prava, imamo legitimne interese, tražimo da Crna Gora poštuje sve konvencije na evropskom i svetskom nivou. Kao što je legitimno pravo drugih država da govori o nacionalnim zajednicama tako je i naše”, rekao je srbijanski ministar i dodao da akcioni planovi koji se odnose na položaj manjina i nacionalnih zajednica ne mogu da postoje samo za Srbiju, a ne i za druge zemlje.

Srbi su autohtoni narod i sa svojim bratskim crnogorskim narodom želimo mirno da rješavamo sve probleme, naveo je Dačić.

Prema njegovim riječima, Srbija će kao i do sada koristiti sve dostupne mogućnosti, ali sada na bolji način, da pomogne srpskom narodu u Crnoj Gori, da finansira projekte ekonomske prirode, ali i one u kulturi, nauci…

Dačić je to rekao nakon potpisivanja memoranduma sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Šan Meklaud o zapošljavanju članova porodica koji žive u zajedničkom domaćinstvu sa članovima diplomatskih i konzularnih predstavništava, a odgovarajući na pitanja novinara u vezi s izjavom koju je dao tokom vikenda.

Dačić je, naime, komentarišući događaje u Crnoj Gori izjavio da je “sramota kada neko ko je došao iz Crne Gore ne reaguje kada zemlja iz koje je došao proganja Srbe”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh