Region

“NISU GLADNI, DESI SE DAN, DVA” Oglasila se majka djece koja su ostavljena da žive sama

Majka šestoro djece, Klaudija, koja žive bez roditelja u Novom Kozjaku kod Alibunara pojavila se danas u kući u kojoj žive, te je između ostalog izjavila da “nije imala gdje i da niko nije htio da joj pomogne”.

Napuštena djeca - RTS

Srbiju je juče potresla vijest da šestoro djece žive bez roditelja, da ih je majka napustila, dok im je otac u zatvoru. U teškim uslovima, djeca starosti od tri do 16 godina sama se brinu o sebi, u trošnoj kući.

Njihova majka, pojavila se danas u kući u kojoj žive i tvrdi da se ona “žalila u Centru za socijalni rad, ali da nije imala gdje sa djecom”.

Kako je ispričala novinarima, djeca, od kojih najmlađe ima 3 godine, bila su sama “samo po dva tri dana”, a prema njenim tvrdnjama, nije istina da su gladna, već su “uvijek imali da jedu”.

– Uvijek sam vodila računa o njima. Nisam imala gdje, koga god sam pitala za pomoć nije htio da mi pomogne. Obraćala sam se Centru za socijalni rad, našla sam i stan u Karlovcu, rekla im da žena traži 7.000 evra da se stan kupi ili da se renovira, oni su rekli da se snađem. Ja sa 21.000 dinara ne mogu da se snađem – tvrdi majka šestoro djece, od kojih starija rade teške fizičke poslove kako bi mlađi imali šta da jedu.

Kako tvrdi, “nije istina da je napustila djecu već da nije dolazila dok nije radila”.

– Dolazio je suprug, poslije sam se vratila, ostala sam bez posla. Tih četiri mjeseci dolazila sam nedjeljom, čuli smo se preko telefona. Brinula sam da li imaju da jedu, a baba im je pomagala. Nikada nisu bili gladni, desi se dan, dva, kao kod svakog. Kada smo išli za pakete nisu nam dozvoljavali, dali su jednom i to je bilo sve. Nisam samo kriva ja, socijalno je mogla da pomogne, imali su malu kuću koja je prazna.

Majka se i protivi tome da dejca odu u hraniteljsku porodicu.

– Ja se sa djecom mučim pet i po godina sama, i ja djecu ne dam, čak iako će biti u dječjem selu. Za početak tu im je baba, pristala je da idu kod nje i ja se slažem, bolje kod babe nego kod drugog – ispričala je majka.

Najstarija kćerka, Magdalena (16), ispričala je da “nije tačno da su bili zapostavljeni i ostavljeni od strane roditelja”.

Djeca trebala da odu kod babe?

Kako saznaje “Blic“, djeca bi trebalo da budu smještena kod babe, u dogovoru sa Centrom za socijalni rad, dok njihova kuća ne bude potpuno renovirana. Međutim, najstariji sin Stevan (15), protivi se tom rješenju pošto smatra da, kako kaže “baba do sada nije imala značajniju ulogu u njihovim životima”.

Direktor Centra za socijalni rad u Alibunaru Zoran Prebiračević rekao je juče za RTS da su “primjetili da majka zanemaruje djecu”.

– Pošto je cilj da djeca žive u prirodnim i porodičnim uslovima, mi smo dali sve od sebe da se stvore bolji uslovi da ona živi sa njima. Ona nam je uvijek davala izjavu da će biti sa njima i na osnovu te izjave organizovali smo joj uslove sa Opštinom koja joj je kupila nov “smederevac” kako bi imali toplu sobu – rekao je Prebiračević.

Centar je majci ove djece izrekao korektivne mjere, a zatim, u avgustu prošle godine, podnio krivičnu prijavu protiv nje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh