Region

Sve pozitivniji znakovi za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, odluka o pregovorima 24. marta

Evropska komisija potvrdila je da su Sjeverna Makedonija i Albanija ispunile uslove za otvaranje pristupnih pregovora o članstvu u EU. To je pozitivan znak uoči konačne odluke Vijeća za opće poslove koje će zasjedati 24. marta.

No image - Haber.ba

Agencija Tanjug navodi da je potvrđen napredak Skoplja i Tirane u ostvarivanju rezultata u ključnim oblastima koje je identifikovalo Vijeće EU-a.

“Osnovne preporuke za otvaranje prisupnih pregovora ostaju validne”, navodi se u izvještaju.

Posljednji izvještaj o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije dio je obnovljenog angažmana Evropske komisije u cilju nastavka politike proširenja EU-a na Zapadni Balkan, prenosi “Klix“.

Izvještaj je, prema informacijama Tanjuga, već podijeljen zemljama članicama koje bi tokom marta trebalo da na nivou ministra, a zatim i lidera, odlučuju o pokretanju pristupnih pregovora sa još dvije zemlje sa Zapadnog Balkana.

Nakon prošlogodišnje blokade otvaranja pregovora sa Skopljem i Tiranom, francuski predsjednik Emmanuel Macron je početkom ove godine poručio da će podržati početak pristupnih pregovora ukoliko izvještaj Evropske komisije bude pozitivan.

Još nije poznato kako će na izvještaj reagovati Holandija i Danska, koje su zajedno sa Francuskom prošle godine pokazale rezerve i nisu podržale otvranje pristupnih pregovora.

Ranije, agencija MIA je objavila da bi države članice Evropske unije, na osnovu ovog izvještaja, na Vijeću za opće poslove EU-a 24. marta trebale odlučiti da li će početi pristupne pregovore.

Izvještaj je fokusiran na sudske reforme, suđenja za visoku korupciju, uključujući i slučaj sa Specijalnim tužilaštvom u toj zemlji, kao i sigurnosne i reforme u javnoj administraciji.

Evropska komisija ocjenjuje da su preuzete mjere za jačanje nezavisnosti sudstva te da je Sjeverna Makedonija usaglasila svoje zakona sa svim evropskim i međunarodnim preporukama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh