Region

“Priština će natjerati Srbiju da prizna Kosovo”

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, usprotivio se zahtjevu opozicione Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Ramusha Haradinaja, o neukidanju taksi na srpske i proizvode iz BiH, uz tvrdnju da će Priština i bez te mjere, kako kaže, natjerati Beograd da prizna kosovsku nezavisnost.

Albin Kurti - Twitter

Govoreći na vanrednoj sjednici parlamenta, sazvanoj na zahtjev opozicije koja se protivi postepenom i uslovnom ukidanju taksi, Kurti je rekao da za to “postoje mnogo pametniji načini”, prenijela je prištinska Koha.

Smatra da je Beograd, kako kaže, iskoristio uvođenje taksi kao izgovor za odbijanje dijaloga.

Dodao je i da je efekat sto posto nametnutih taksi na proizvode iz centralne Srbije i BiH minimalan, jer, kako je naveo, ta mjera nije pravilno sprovedena, prenosi “Tanjug”.

“Smatram da rezolucije kosovske skupštine nisu samo tekst na papiru, već odluke koje treba primjeniti. Srbija je takse iskoristila kao izgovor za odbijanje dijaloga. Sa druge strane, efekat poreza bio je minimalan, jer nije pravilno sproveden. Do sada je dijalog sa Srbijom u suštini bio oko statusa Kosova. Kada se prepozna vozačka dozvola prepozna se država, a kada se država prepozna ona je priznata. Moramo primorati Srbiju da nas prepozna”, rekao je Kurti, prenijela je prištinska Koha.

Kao pametniji način da se postignu ciljevi koji se žele je uvođenje reciprociteta u svemu, što, kako je naveo, znači jednakost.

Sporazum o reciprocitetu, koji je usvojen u Briselu u dijelu koji je bio u interesu Prištine, Kurti kaže da nije sproveden, a kao primjer je naveo kosovske registarske tablice sa kojima se ne može u Srbiju.

Naveo je i da takse nisu promijenile Srbiju, a to je, kako smatra, zato što nje postojao reciprocitet.

“Naš cilj treba da bude da napravimo korak dobre volje, a na Srbiji je da ga prepozna. Srbija mora da odgovori zaustavljanjem kampanje odpriznavanja Kosova. Naše mjere su normalne za normalno stanje”, rekao je Kurti.

Zapitao je zašto prethodna vlada Ramusha Haradinaja nije uvela reciprocitet Srbiji.

“Srbija koristi dva načina da nam se suprotstavi, sporadično i sistemski, ali naročito sporadično. Srbija ne priznaje nijedan dokument koji je izdalo Kosovo, a mi želimo ravnopravnost koja proizlazi iz reciprociteta…”, rekao je Kurti.

Podsjetio je da su takse u početku bile 10 posto, a kasnije tek 100 posto i zapitao zašto odmah nije bile uvedena taksa od 100 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh