Region

Hrvatska će udomiti djecu bez roditelja iz kampova u Grčkoj

To je jedna od akcija koja je EU poduzela prema Grčkoj

Djeca, migranti - Fokus.ba

Hrvatska će prihvatiti određeni broj djece bez pratnje – djeca koja su sama, bez roditelja, rođaka ili staratelja – iz izbjegličkih kampova na grčkim otocima, koji su zadnjih dana zasuti dolaskom migranata.

Djeca su najranjivija skupina u svakom sukobu, posebno ona koja su iz nekog razloga sama u izbjeglištvu, bilo da su im roditelji stradali ili nestali bilo da su žrtve krijumčara ljudi pa je pomoć njima ponajprije humanitarno i civilizacijsko pitanje, potvrdili su iz Vlade, piše u nedjelju “Večernji list“.

Tačan broj djece koja bi trebala biti prebačena u Hrvatsku još se ne zna, a plan je – kad jednom dođu – ovdje će biti udomljena.

O planu za izvlačenje djece bez roditeljske pratnje razgovaralo se na vanrednom sastanku ministara unutarnjih poslova prošle sedmice u Bruxellesu jer je Grčka zatražila pomoć od ostalih članica.

“To je jedna od akcija koja je EU poduzela prema Grčkoj”, pojasnio je jučer hrvatski ministrar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Za razliku od obveznih kvota koje su prije bile propisane za zbrinjavanje izbjeglica, ovo je potpuno samostalna odluka svake države i EU ne traži obvezivanje. Istovremeno, i dalje ostaje čvrst stav svih država EU da imigrante neće prihvatiti.

Kako bi se izbjegla moguća zlouporaba statusa “djeteta bez pratnje” jer se djeca ponekad koriste i kao sredstvo dobivanja azila porodice koja se odjednom pojavi, od povjerenice za unutarnje poslove Ylve Johansson, koja sljedeće sedmice odlazi na grčke otoke, zatraženo je da se provede detaljna provjera statusa svakog maloljetnika bez pratnje, posebno onih koji će biti prebačeni u Europu, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh