Region

Doktor poručuje: “Nemojte nam pljeskati niti nas slaviti, čuvajte dlanove za šamaranje”

Svjedočimo kako se ništa nije promijenilo.

Igor Berecki - Index.hr

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 50 novih slučajeva koronavirusa. To je ukupno 1.650 oboljelih. Umrle su još dvije osobe pa je sada 25 žrtava.

Prosječna dob oboljelih je 49 godina. Zaraženo je nešto više žena.

Igor Berecki, pedijatar-intenzivista na Odjelu intenzivnog liječenja djece u KBC-u Osijek, komentarisao je nadljudske napore medicinskog osoblja širom Hrvatske u borbi s virusom, piše “Index“.

Berecki je na Facebooku uputio neobičan apel građanima.

“Nemojte uzdizati, nemojte slaviti i nemojte pljeskati onima koji sada na svojim poslovima i u svojim pozivima daju sve što mogu. Ostavite strast i snagu svojih dlanova za šamaranje budućih lažnih ‘branitelja’, ‘osnivača stranki’, ‘zaslužnih političara’ i ‘narodnih tribuna”, napisao je.

Njegov status prenosimo u cijelosti.

“Svjedočimo kako se ništa nije promijenilo”

“Ako bih mogao birati jednu želju koja bi mi se ispunila nakon što završi ovo dugačko, tužno i mučno doba, bila bi to želja da se ne dodjeljuju nikakve pohvale, nagrade, beneficije i poseban status za one službe, struke i pojedince koji su vrijeme koronavirusne pandemije proveli ‘na prvoj crti bojišnice’.

Već smo to jednom prošli tijekom i poslije Domovinskog rata, a sada svjedočimo kako se ništa nije promijenilo. Oni koji su najizloženiji, koji su prvoborci, dragovoljci, koji će dugoročno najviše stradati i izgubiti – njih se već sada omalovažava, ponižava, potkrada za plaću i slobodne dane, sredstva i opremu i zaštitu za rad, dok se važna ekipa u pozadini (koja ‘ne ume da radi, al’ ume da organizuje’) naslikava u opeglanoj i njima nepotrebnoj opremi kakva nedostaje onima na terenu’.

Ili se baš u inat svima bahate po kafićima, šetnicama i okupljalištima. Ili švercaju opremom, propusnicama, zaštitnim maskama, lijekovima… Jame dok se može jamiti. Ili ih jednostavno nema nigdje – sakrili su se iza brda brašna, kvasca, klozet-papira i par stotina zaštitnih maski pa čekaju da sve završi”, napisao je Berecki u prvom dijelu statusa.

“Novi paraziti će i dalje parazitirati”

“A kada sve zaista završi, nekome će možda opet pasti na pamet da bi oni koji su se zaista na prvim crtama borili protiv pandemije za to trebali biti i nagrađeni. A onda će se odnekuda stvoriti 300.000-400.000 onih koji nisu ni s 500 metara razmaka vidjeli covid-centre, hitne prijeme, respiratore, intenzivne jedinice, intervencije, 24/24-satne rotacije i polagati pravo na te nagrade, priznanja, pogodnosti, časti i hvalu.

Oni koji su ovo iznijeli na svojim ramenima, vratit će se nakon pandemije na svoje poslove i nastaviti ih raditi bez želje za osvrtanjem unazad jer će državi i ljudima biti i dalje teško, jer će njihov doprinos i dalje biti potreban. A novi paraziti će i dalje parazitirati.

I zato ne, nemojte uzdizati, nemojte slaviti i nemojte pljeskati onima koji sada na svojim poslovima i u svojim pozivima daju sve što mogu. Ostavite strast i snagu svojih dlanova za šamaranje budućih lažnih ‘branitelja’, ‘osnivača stranki’, ‘zaslužnih političara’ i ‘narodnih tribuna’.

Mada odavno nemam iluzija o tome da će itko od njih ikada loše proći”, zaključio je Berecki.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh