Region

Porast nasilja u vrijeme socijalne izolacije: Svaka treća žena trpi neki oblik zlostavljanja

U vrijeme pandemije koronavirusa, širom svijeta zebeležen je porast nasilja nad ženama i djecom čak do 30 posto.

Nasilje u porodici - Blogspot

I u Srbiji je primjetan porast nasilja do 30 posto kaže Gordana Gavrilović, savjetnica potpredsednice Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost. Svaka treća žena trpi neku vrstu nasilja, čak dvije trećine tih žena trpi psihološko nasilje.

MUP ne bilježi porast prijava nasilja, ali to, kako kaže Gavrilović, ne znači da ga nema.

“Žene zbog straha ili sramote ne prijavljuju nasilje, a pogotovo sada kada su u izolaciji sa svojim partnerima. Ali to ne znači da ne treba da prijave nasilnika, neka iskoriste trenutak kada partner nije u kući ili je u kupatilu, kako god”, poručuje savjetnica za TV Prvu.

Prema njenim riječima, razlozi zbog kojih nasilje postoji su danas samo intenzivniji, što zbog potrebe za izolacijom, nedostatkom socijalnih kontakata, ograničenog ličnog prostora, straha za egzistenicuju, finansijsku neizvjesnost, nagomilanog bjesa, frustracija, prenosi “B92“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh