Region

Putin ima najnižu podršku naroda u proteklih 20 godina

Podrška ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na najnižoj je razini u više od dva desetljeća. Kako u Rusiji epidemija koronavirusa ne jenjava, već je stanje iz dana u dan sve gore, tako mu i opada podrška ruskog naroda.

Vladimir Putin - Ft.com

Putinu podrška naroda pada čak i trenucima kada je većina podržala njegov plan za promjenom ustava kojim bi produljio svoju vladavinu na godine koje slijede.

Prema anketi centra Levada, broj ljudi koji podržava Putina pao je na 59 posto u aprilu sa 63 posto u martu.. To je najgori rezultat za Putina otkad Levada radi ankete, a to je od 1999. godine kad je Putin prvi put bio premijer i tada je imao podršku od 53 posto ispitanika ove ankete.

Porasla podrška Putinovom prijedlogu da si produlji vladavinu

No podrška za njegov plan promjene ustava koji bi mu dozvolio da ostane na vlasti do 2036. godine porasla je na 47 posto u aprilu s 40 posto u martu. Glasanje za predloženu promjenu ustava trebalo se dogoditi u aprila, ali je odgođeno zbog epidemije koronavirusa te se očekuje krajem ove godine.

Podrška Putinu još uvijek je vrlo visoka za zapadne standarde i nema znakova da će netko uskoro srušiti čovjeka koji dominira ruskom politikom kao predsjednik ili premijer već više od 20 godina te koji je preživio mnoge krize.

No probleme mu rade ekonomske i socijalne posljedice od epidemije koronavirusa jer broj slučajeva iz dana u dan sve brže raste i u prosjeku Rusija ima gotovo 10 tisuća novozaraženih dnevno. Istovremeno, cijene nafte ostaju na povijesno niskim razinama, a karantena čini veliku štetu ekonomiji i ruskom narodu.

U srijedu je novozaraženih opet bilo preko 10 hiljada taj porast se događa već četvrti dan zaredom. Ukupno je dosad zabilježeno 165.929 slučajeva zaraze, a umrlo je 1537 ljudi. Broj umrlih i dalje je relativno nizak u odnosu na druge države.

Kremlj ne vjeruje Levadinoj anketi

Ovu anketu Levada je provela telefonskim putem što je podršku Putinu umanjilo za jedan do dva posto, kazao je zamjenik direktora Levade Denis Volkov.

Uzimajući čak i to u obzir, Volkov kaže da bi 61 posto podrške Putinu bilo jednako postotku podrške naroda iz 2013., godine prije nego je Rusija aneksirala Krim.

Glasnogovornik Kremlja Dimitry Peskov sumnja u ove rezultate ankete.

“Ne vjerujem u potpunosti Levadinim anketama. Postoje i ostale ankete koje daju drugačiju sliku”, kazao je. Agencija VTsIOM, koju financira država, u travnju je objavila da Putin ima podršku od oko 69,8 posto Rusa u travnju.

Svega 25 posto Rusa protivi se Putinovom prijedlogu promjene ustava koji, kada se izglasa, mu jamči vladavinu do 2036. godine.

Levada je anketu provela između 24. i 27 travnja na uzorku od 1608 ljudi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh