Region

Dan uoči izbora – Srbija: Direktor zaposlio 500 ljudi za dan

Dan pred održavanje izbora u Srbiji, 15. marta ove godine, u RTB Boru stalni radni odnos dobilo je 500 radnika.

No image - Haber.ba


Blagoje Spaskovski (Foto: Kurir)

RTB Bor je inače već godinama kompanija u restrukturiranju. U prevodu, zakon je štiti od bilo kakvih prinudnih naplata, „gleda kroz prste“ zbog neplaćenih doprinosa i pokriva ovu obavezu prema 5.000 radnika iz budžeta. U zamijenu za ovaj prilično komforan način poslovanja, RTB Bor, kao ni druge firme u restrukturiranju, ne mogu zapošljavati bez saglasnosti Agencije za privatizaciju. Spaskovski nema tu saglasnost, piše Blic.

‘’U subotu 15. marta dobili smo rešenja za rad na neodređeno vreme. Do tada smo svi, zbog trenutnih potreba za neke poslove, imali rešenja na određeno vreme ‘’, kaže jedan novoprimljeni radnik RTB-a.

Zbog ove nezakonite radnje zasad nema nijedne prijava protiv rukovodstva RTB-a, ali unazad tri godine protiv čelnika RTB-a podnijeto je više od 20 krivičnih prijava za zloupotrebu službenog položaja.

Blagoje Spaskovski na pitanja „Blica“ pristaje da odgovori pismeno.

Tvrdi da jeste zaposlio na neodređeno vrijeme 500 radnika, ali ne samo u jednom danu.

‘’Saglasnost Agencije za privatizaciju nam u ovom slučaju nije bila potrebna jer je reč o broju radnika koji ne prelazi 10 odsto ukupnog broja zaposlenih u kompaniji, a kojih ima 5.222’’, kaže on.

Na pitanje, otkud da RTB Bor odluči da ulaže milione evra u sređivanje grada ako u isto vrijeme ne izmiruje svoje obaveze prema državi i dobavljačima, Spaskovski tvrdi da je u „pitanju društveno odgovorno poslovanje“.

‘’Za sav novac koji je RTB Bor izdvojio u te svrhe postoji saglasnost Agencije za privatizaciju’’, tvrdi generalni direktor RTB Bor.

Ova firma, inače, jedna je od onih koja nije Ministarstvu privrede dostavila ličnu kartu, odnosno pregled ukupnih dugova i potraživanja, kao i spisak svih dobavljača.

Čak se, januara ove godine u javnosti pojavio audio-snimak sa kolegijuma RTB Bora, na kom se jasno čuju psovke koje Spaskovski upućuje tadašnjem ministru Saši Raduloviću zbog zahtjeva da ovaj, kao i sve druge firme u restrukturiranju, dostavi podatke o poslovanju. Ponašanje Spaskovskog tada niko nije želio da komentariše.

(blic)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh