Region

Ljubljana – Srebrenica je opomena cijelom čovječanstvu

U organizaciji Instituta "Abraham" jučer je u Ljubljani povodom obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici održan okrugli stol pod nazivom ''Srebrenica u očima Evropske unije (EU)'', javlja Anadolija.

No image - Haber.ba


Srebrenica (Foto: Arhiva)

Direktor Instituta “Abraham” Harun Bišić za AA je istakao kako je i ove godine, kao i prethodnih, održano predavanje o genocidu u Srebrenici i strahotama kroz koje su prošli Bošnjaci u julu 1995. godine.

“Kao i svake godine, tako smo i ove održali predavanje o genocidu u Srebrenici. Bio je to okrugli sto pod nazivom ‘Srebrenica u očima EU-a’. Gosti su bili mladi dr. Šemso Osmanović, svjedok genocida u Srebrenici i predavač na Univererzietu u Trstu, i nekadašnji izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Balkan Jelko Kacin”, rekao je Bišić.

Predavači su govorili o događajima koji su prethodili genocidu i sistemskom masakru više od 8.000 Bošnjaka u julu 1995. godine, kao i o ulozi međunarodne zajednice.

“Dr. Osmanović je govorio o samom događaju u julu 1995. godine dok je Kacin govorio manje-više o ulozi međunarodne zajednice. Gosti su imali mnogo pitanja tako da je i debata bila zanimljiva”, istakao je Bišić dodajući kako je zaključak okruglog stola da je Srebrenica opomena i lekcija za cijelo čovječanstvo.

Na skupu je proučena Fatiha i održana minuta šutnje za žrtve genocida u Srebrenici, najvećeg genocida u Evropi nakon Holokausta u Drugom svjetskom ratu.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh