Svijet

Očinska ljubav brutalno kažnjena – Horor u Iranu: Zbog ove fotografije on je osuđen na smrt vješanjem!

U Iranu, gdje se društvene mreže strogo kontrolišu i gdje se ljudi hapse zbog toga šta na njima objavljuju, jedan otac je osuđen na smrt vješanjem. Sohejl Arabi je na Facebook postavio fotografiju na kojoj se sa kćerkom mačuje nosevima, a osuđen je jer se ta fotografija smatra uvredom Muhamedu.

No image - Haber.ba


Otac i kćerka (Foto: Depo)

Vrhovni sud Irana podržao je odluku krivičnog suda u Teheranu da Sohejl Arabi (30) bude obješen zbog fotografije koju je postavio na Facebook. Na fotografiji se on i njegova kćerka Rohan mačuju nosevima, piše Blic.rs.

U augustu ove godine Sohejl Arabi je osuđen na smrt zbog „uvrede poslanika“ (Muhameda). Molba za ponovno razmatranje njegovog slučaja, koju su njegovi avokati podnijeli sudijama, odbijena je.

– Užasavajuće je da bilo ko bude osuđen na vješala samo zbog toga što je na internet postavio nešto što se smatra nepristojnim i uvredljivim. Iran što prije mora da poradi na svojim kaznenim mjerama i da izbaci određene odredbe koje izražavanje slobodne volje posmatraju kao zločin, posebno kada je u pitanju smrtna kazna – kaže Eric Goldstein, zamjenik direktora organizacije „Human Rights Watch“ za Bliski istok i Sjevernu Afriku
 
Sohejlova supruga, Nastaran Naimi, ispričala je ljudima iz ove organizacije da su agenti bezbijednosti, koji su povezani se iranskom Revolucionarnom gardom, uhapsili i nju i supruga u novembru 2013.

Nastaran je ubrzo oslobođena, a Sohejl je prebačen na odjeljenje kojim upravlja Revolucionarna garda, gdje je dva mjeseca držan u samici i ispitivan bez prisustva advokata.

Kada je u avgustu 2013. Hasan Ruhani postao predsjednik Irana, iranske obavještajne službe i službe bezbijednosti pojačale su kontrolisanje interneta, a kazne za blogere i one koji koriste društvene mreže posebno su pooštrene
 
Ni oni koji koriste Youtube nisu sigurni. U maju je policija uhapsila četiri mladića i tri djevojke samo zbog objavljivanja svoje verzije pjesme „Happy“.
Istog mjeseca osuđeno je osam korisnika Facebooka na kazne od osam do 21 godine. Razlozi su uglavnom bili vjerske prirode.

Kako bi se pomoglo ovom ocu, koji je samo htio da podijeli trenutak nježnosti sa svojom kćerkom, na Facebooku je pokrenuta grupa za „momentalno oslobađanje Sohejla Arabija“.

 

(depo)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh