Svijet

Erdogan na otvaranju 6. WFER-a u Istanbulu: Poslušati vapaje i zaustaviti krvoproliće na Bliskom istoku

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je energetika jedna od glavnih tema današnjice i da upravo taj sektor uveliko određuje smjernice ekonomskih, političkih, sigurnosnih i diplomatskih odnosa i dešavanja u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Erdogan je tokom obraćanja na otvaranju 6. Svjetskog foruma o energetskim regulativama (WFER) u Istanbulu upozorio da su terorističke snage ISIS-a zauzele nekoliko izvorišta nafte u regiji koja koriste za nabavku oružja i vojne opreme, a da to znatno narušava uređenje politike na energetskom tržištu.

„Najveća lekcija koju svijet može naučiti iz prijetnje ISIS-a jeste da problemi u Siriji i generalno na Bliskom istoku nisu lokalnog, već globalnog karaktera. U tom kontekstu se moraju pokrenuti inicijative za uspostavu globalnog mira i stabilnosti, a ne samo sigurnosti naših granica energetskih tržišta. Moramo hitno uvidjeti tragediju koja se dešava u regiji, poslušati vapaje i poduzeti mjere za zaustavljanje krvoprolića“, poručio je Erdogan i dodao da bi dodatno kašnjenje tih mjera dovelo do dalekosežnijih posljedica i problema koji bi mogli zacrniti budućnost budućih naraštaja.

Ističući da se Turska nalazi na energetskom koridoru koji spaja istok sa zapadom, sjever sa jugom, Erdogan je kazao da ova zemlja zastupa energetsku politiku intenzivne međunarodne saradnje i dogovora.

On je kazao da je pitanje energetike moguće trajno riješiti isključivo na bazi jačanja dijaloga i saradnje između zemalja proizvođača, potrošača i onih koje učestvuju u tranzitu energenata.

Naglasivši da će Kipar zauzimati važno mjesto na energetskoj karti južnog Mediterana, Erdogan je kazao da će to biti važno pitanje turske energetske diplomacije.

„Nema nikakvog govora o ustupcima kada je u pitanju naša politika vezana za Tursku Republiku Sjeverni Kipar i energetska izvorišta na kiparskom otoku. Uvijek smo govorili i govorimo da je svako izvorište na otoku u vlasništvu svih tamošnjih naroda. Turska će biti ključna zemlja za iskorištavanje tih izvorišta i dopremanja eventualnih energenata na međunarodno tržište. Baš kao i u iračkom slučaju, najsretniji ćemo biti mi ako dođe do dogovora tamošnje dvije strane“, kazao je Erdogan i dodao da će Turska i dalje zastupati politiku pomirenja i ići uvijek korak ispred drugih u pravcu pomirenja na kiparskom otoku.

Istanbulski Međunarodni kongresni kompleks “Lutfi Kirda” će u naredna tri dana biti domaćin 6. Svjetskog foruma o energetskim regulativama (WFER) tokom kojeg će lideri u energetskom sektoru razgovarati o aktuelnoj situaciji na globalnom tržištu.

Organizator Foruma je turski Ured za regulaciju energetskog tržišta, a globalni medijski partner je Anadolu Agency.

Forum će na jednom mjestu okupiti predstavnike ureda i institucija koje se bave uređenjem energetskih tržišta, kao i predstavnike energetskih kompanija, finansijskih institucija i eksperata iz različitih dijelova svijeta.

Glavne teme Foruma će biti utjecaji regulacija na fleksibilnost energetskih tržišta i inovacije u pristupu uređenja ovog sektora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh