Svijet

Tinejdžerka preminula nakon što su joj rekli da “prestane da gugla svoju bolest”

Tinejdžerka Bronte Dojn (19) iz Velike Britanije, nedavno je preminula nakon 16 meseci borbe sa rijetkim hepatocelularnim karcinomom jetre, koji pogađa 200 ljudi godišnje na cijelom svijetu.

Bronte Dojn - dnevno.rs

Ona je, naime, prošla kroz prvu operaciju odstranjivanja tumora u septembru 2011. godine, i ljekari su joj nakon toga rekli da nema potrebe da brine, kao i da očekuju da će se djevojčica uskoro potpuno oporaviti.

Djevojčica je, međutim, preko Gugla tražila informacije o tumoru sa kojim se borila i pronašla je podatak da se, prema podacima istraživanja sprovedenog u Americi, tumor često vraća, piše Dnevno.

Bronte se često oglašavala na društvenim mrežama, govoreći da trpi bolove koje njeni ljekari negiraju, i da je “jako teško kada moraš da kažeš onkologu da je njegova pozitivna dijagnoza greška”.

Nakon što je nesretna devojčica preminula, njena majka, Lorejn Dojl, rješila je da javnosti predstavi sve što se dešavalo sa njenom ćerkom.
– Ljekari su odbijali da daju mojoj ćerki lijekove protiv bolova , jer su smatrali da ih ona umišlja. Pored toga, otežavali su nam da se preko njih na bilo koji način informišemo o tom kanceru – navodi Lorejn.

Iz bolnice u kojoj se lečila nesretna devojčica oglasilo se i osoblje:
Bronte je preminula manje od 16 mjeseci nakon postavljanja dijagnoze. Istražili smo sve potencijalne tipove liječenja, uključujući tu i mogućnosti lječenja u drugim ustanovama. Nažalost, nije više postojala nikakva hirurška metoda, niti bilo kakav hemoterapijski tretman za njen veoma agresivni kancer. Izvinjavamo se zbog loše komunikacije između nas i porodice preminule devojčice. Nismo slušali dovoljno pažljivo. Trebalo je da uputimo Bronte u organizaciju koja se bavi izlečenjem tinejdžera oboljelih od raka mnogo ranije – naveo je dr. Stiven Fauli.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh