Svijet

Kina u narednih šest godina planira iz siromaštva izvući 70 miliona ljudi

Prema podacima Kineskog biroa za statistiku, godišnja zarada kod većinskog dijela stanovništva u ruralnim područjima manja je od 360 dolara.

Kina - Nezavisne.com

Kina u narednih šest godina iz siromaštva planira izvući oko 70 miliona svojih stanovnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema vijestima kineske agencije Xinhua, zamjenik direktora kineske Državne grupe za razvoj i borbu protiv siromaštva Hong Tienyun izjavio je kako je borba protiv siromaštva jedna od glavnih tema Kine u njenom razvojnom planu za period 2016.- 2020. godina.

“Naš cilj na mjesečnoj bazi je jedan milion ljudi, odnosno u narednih šest godina iz siromaštva želimo izvući 70 miliona ljudi”, rekao je Hong.

On je kazao kako je, i pored vrlo brzog ekonomskog rasta Kine, siromaštvo jedan od najvećih problema u ovoj zemlji, te da je ovaj problem posebno zastupljen u ruralnim područjima.

“Imamo šest godina da se izborimo s ovim problemom”, kazao je Hong, te naglasio kako će država u narednom periodu puno više ulagati u obrazovanje, podržati poslovni sektor, te poboljšati infrastrukturu i zdravstveni sektor u ruralnim područjima.

Prema podacima Kineskog biroa za statistiku, godišnja zarada kod većinskog dijela stanovništva u ruralnim područjima manja je od 360 dolara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh