Svijet

Šest banaka osiguralo 4,5 milijarde eura za treći aerodrom u Istanbulu

Tri državne i tri banke sa inostranim kapitalom, osiguraće kreditna sredstva u iznosu od 4,5 milijarde eura (5,11 milijardi dolara) za potrebe izgradnje trećeg aerodroma u Istanbulu – svojedobno najveće zračne luke na svijetu. Kreditna sredstva će biti dodijeljena poslovnom partnerstvu (joint venture) pet turskih građevinskih kompanija.

No image - Haber.ba

Konzorcij IGA Havalimani Isletmesi A.S., pobjednik na tenderu za izgradnju aerodroma održanom 2013. godine, potpisao je ugovor sa Halkbank, Ziraat Bankasi, VakifBank (državne) i DenizBank, Garanti Bankasi i Finansbank (privatne), koje će osigurati 4,5 milijarde dolara u prvoj fazi projekta.

Pomenuti joint venture turskih građevinskih kompanija čine firme Cengiz, Mapa, Limak, Kolin and Kalyon.

Ugovorom je određeno da će rok za vraćanje pozajmice biti 16 godina, a ukupni budžet prve faze projekta iznosiće oko 6 milijardi eura (6,8 milijardi dolara).

Na ceremoniji potpisivanja ugovora, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je kazao da će se projekat odvijati u četiri faze, a posljednja će biti završena 2028. godine.

S prvom fazom projekta, koja će biti okončana u prvom kvartalu 2018. godine, aerodrom će biti djelomično i otvoren. “Projekat će osigurati oko 80 hiljada radnih mjesta godišnje, u periodu izvođenja građevinskih radova.”

“Ova će se brojka povećati na 120 hiljada ljudi, kada aerodrom postane u potpunosti operativan,” dodao je predsjednik.

Erdogan je istakao i važan podatak da će treći istanbulski aerodrom biti primjer u svijetu po pitanju prihvatljivosti za okoliš.

“Aerodrom će sam proizvoditi svoju energiju, biće ekološki prihvatljiv i prilagođen osobama sa poteškoćama u kretanju.”

Kada bude u potpunosti završen, aerodrom će biti jedan od najvećih u svijetu, u smislu putničkog kapaciteta.

Očekuje se da će kroz treći aerodrom u Istanbulu proći rekordnih 150 miliona putnika godišnje, što bi bilo više nego na bilo kojem aerodromu u svijetu.

Treći aerodrom u Istanbulu se gradi u sjeverozapadnom dijelu grada, na evropskoj strani Istanbula. U narednih 25 godina, Turska će od ovog transportnog zdanja zaraditi 22,2 milijarde eura (25,1 milijardu dolara), uključujući i porez na dodatnu vrijednost.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh